Pauline Bouvy-Koene nam maandagavond afscheid als burgemeester van Voorschoten.

Burgemeester Bouvy-Koene: 'Ik stop, want Voorschoten moet verder'

Pauline Bouvy-Koene heeft maandagavond afscheid genomen van de Voorschotense politiek. In een buitengewone raadsvergadering die noodgedwongen online plaatsvond, sprak ze de gemeenteraadsleden voor de laatste keer toe. Op een later tijdstip volgt ook nog een afscheid van de rest van het dorp.

Bouvy-Koene stopt noodgedwongen als burgemeester van Voorschoten. In februari brak ze bij een val tijdens een werkbezoek aan de Moeder Godskerk haar enkel. “Dat was het begin van een medische molen waar ik niet meer uit ben gekomen. Achteraf een geluk bij een ongeluk”, aldus Pauline Bouvy-Koene in haar afscheidstoespraak.

“Maar als dat geluk betekent dat je voortaan moet zeggen dat je een zeldzame vorm van kanker hebt, daar gelukkig succesvol aan bent geopereerd, maar dat de kans op herhaling groot is, maakt dat het woord geluk toch relatief. Het doet pijn dat het niet meer gaat. Dat ik niet meer 24/7 een burgemeester kan zijn die ik zou willen zijn. En dan kun je in mijn ogen maar één besluit nemen: stoppen. Stoppen, omdat Voorschoten verder moet.”

Binnen tien seconden
Pauline Bouvy-Koene werd op 16 oktober vorig jaar geïnstalleerd als kroonbenoemde burgemeester van Voorschoten. Daarvoor was ze al drie jaar waarnemend burgemeester van het dorp. In het najaar van 2019 kochten Bouvy-Koene en haar echtgenoot de woning van toenmalig wethouder Nanning Mol aan de Leidseweg. Die verliet het dorp om burgemeester van Laren te worden. Inmiddels is duidelijk dat de verhuiswagen niet voor zal rijden. “We laten het huis aan de Leidseweg aan anderen”, vertelt Pauline Bouvy-Koene vanavond na afloop van de buitengewone raadsvergadering.

In de vergadering, die hierboven is teug te zien, stak de ene na de andere spreker de loftrompet over de afscheidnemende burgemeester. Waarnemer Charlie Aptroot maakte met een anekdote nog eens goed duidelijk hoe geliefd Bouvy-Koene zich heeft gemaakt: “Toen ik de Commissaris van de Koning vroeg of hij wilde spreken op het afscheid van Pauline, kreeg ik binnen tien minuten een berichtje terug met de tekst Natuurlijk doe ik dat voor haar.” Aptroot wordt onderbroken door commissaris Jaap Smit met de woorden: Binnen tien seconden!.

Het laatste woord was vanavond voor Pauline Bouvy-Koene zelf: “Het ga u allen goed, blijf gezond. En het ga Voorschoten vooral heel goed.” Daarop werd de vergadering onder luid applaus afgesloten.

Politiek Voorschoten Burgemeester Koene


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×