(Foto's: Emile van Aelst & Chris de Waard).

Landgoed Oud Poelgeest helpt voedselbanken aan duizenden maaltijden

Vanaf deze week worden in de keuken van Kasteel Oud Poelgeest in totaal 4.400 maaltijden bereid voor de Voedselbank Leiden en omgeving en die in Teylingen. Vier weken lang maken de koks van het landgoed telkens 1.100 maaltijden klaar. Deze week is het nasi wat de pot schaft.

Door de bezoekersdip die ook Landgoed Oud Poelgeest doormaakt tijdens deze tweede coronagolf, maken directeur Jan-Willlem Besseling en zijn team van de nood een deugd. Nu er veel minder gasten zijn om voor te koken, worden de kookkunsten ingezet om de klanten van de twee voedselbanken te ondersteunen. Het gaat om duizend mensen in Leiden en honderd in Teylingen.

In totaal worden er de komende weken dus 4.400 maaltijden bereid voor de voedselbanken. “Allemaal met verse producten”, vertelt Besseling die bij de actie wordt ondersteund door horecagroothandel Hanos, de Rabobank Leiden-Katwijk en B&J verhuur Partyservices uit Katwijk.

Supermarktvouchers
De voedselbanken hebben het lastig. Niet alleen doen veel meer mensen, de stijging is wel vijftien procent, een beroep op de levensmiddelenpakketten, er komt ook minder binnen. Niet vanwege corona, maar supermarkten maken serieus werk van het tegengaan van voedselverspilling waardoor er substantieel minder overblijft. Het gaat daarbij ook vaak om de wat duurdere producten, zoals vlees en vis. “We krijgen daardoor wel 75 tot 85 procent minder via de supermarkten”, vertelt coördinator Hugo Brouwer van de Voedselbank Leiden e.o.

Een tweede hindernis voor de voedselbanken heeft wel direct te maken met de coronamaatregelen. Het is daardoor namelijk niet mogelijk om inzamelingsacties bij supermarkten te houden. Een succesvol alternatief heeft de Voedselbank Leiden e.o. inmiddels wel gevonden in het verkopen van vouchers. Samen met vier Hoogvliet supermarkten zijn de bonnen verkocht aan het winkelend publiek. Dat leverde een paar duizend euro op die de voedselbank vervolgens besteedt bij diezelfde keten.

Leiden Maatschappij Oegstgeest Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×