De foto die in het AD stond. (Originele foto: Peter Franken, foto van de krant: Emile van Aelst).

'Heisa' om Haarlemmerstraatfoto: de Leidse Glibber zocht het uit

In de maandageditie van het AD verscheen deze week een foto van een bomvolle Haarlemmerstraat met daaronder de tekst ‘Zo vrágen we erom!’. De foto leidde tot felle discussies en complottheorieën op internet. Klopte dit wel? Was deze foto niet vorig jaar al gemaakt? Is de foto bewerkt? Bestaat die winkel nog? Leidse Glibber Emile van Aelst was alle speculaties zat en ging op onderzoek uit. Lees hieronder zijn bevindingen.

“De foto van Peter Franken in het Algemeen Dagblad van afgelopen maandag zorgde voor honderden reacties op de facebooksite ‘Je bent een Leidse Glibber als…’ Reacties op een foto en discussie erover is natuurlijk niets mis mee, maar wie de reacties las schrikt zich regelmatig kapot van de stelligheid en soms woede waarmee lezers reageren. En dan nog de mensen die direct aankomen met de complottheorieën.”

“In eerste instantie dachten de beheerders van de pagina, de foto en reacties te verwijderen omdat het echt zo onvriendelijk en soms vijandig werd. Aan de andere kant is het een heel mooi en sprekend voorbeeld van hoe mensen reageren zonder te lezen, te kijken of na te denken en dan nog los van de complottheorieën. Het Algemeen Dagblad kreeg ook heel wat naar het redactiehoofd geslingerd, hieronder zomaar een paar reacties.”

Reactie: Nooit verwacht van het AD,wat een nep krant! Beginnen jullie ook al met de boel opnaaien?? Is een foto van jaren geleden idioten! Deze foto is van rond 1990. Alleen bewerkt, 1 iemand met een mondkapje!! Knap gedaan oproerkrant!! Dit moet wel een hele oude foto zijn die het AD gebruikt…., hier geloof ik dus geen malle moer van 🙁 ….. Het kan wel best een foto zijn uit de eerste periode… Iedereen loopt er ook op gekleed dat het erg koud is…. 😂🤣…. Ook de bestrating/wegdek klopt niet…, deze foto is veel ouder zelfs, ook ouder als de eerste lockdown 😛 …. Is nep hoe worden de mensen weer tegen elkaar opgezet rot media😡 

“En zo zijn er nog veel meer.”

“Ondanks dat ik wist dat de foto klopte, dacht ik laat ik de complotdenkers een plezier doen, of juist niet, door even zelf ter plaatse te gaan kijken.”

“Ik pak er zo maar iets uit. Helaas kan ik de reactie niet meer vinden, maar er was iemand die ‘zag dat de foto nep was omdat Prénatal al jaren weg is van de Haarlemmerstraat, dus een pure nep foto.’ Tja ik denk dat Prénatal dan plotseling weer terug is, want woensdagmiddag waren ze gewoon open.”

“Er waren ook een heleboel mensen die er stellig van overtuigd waren dat het een nepfoto was vanwege de steiger met het groene doek.”

Reactie: Dan klopt het nog niet Bep en weet je waarom Zara was al open en je ziet op de foto die groene netten nog hangen voor het pand van Zara… Dus deze foto is van een paar weken geleden.

“Even voor de complotdenkers, ik kan leuk met lego spelen maar een steiger in elkaar zitten lukt me echt niet en toch stond vandaag die steiger met het groene doek in de Haarlemmerstraat.”

“Het leukste vond ik de reactie van iemand die zei dat hij zichzelf op de foto zag en het dus echt een foto van zaterdag was. Direct onder zijn reactie komt een opmerking van iemand die zegt dat hij er niet geweest kan zijn. Tja dan snap ik dat je bijna gaat twijfelen of je zelf fake bent 🙂”

Reactie: Moet eerlijk bekennen dat dit wel afgelopen zaterdag was… ik zie mijzelf namelijk staan. deze is van afgelopen zaterdag. Ik kan mezelf zien staan op de foto. nou vind ik knap staat een stijger die er niet staat….Erg hè en gewoon met je in discussie gaan dat het niet waar is. Vooral dat mensen mijn aanwezig dus eigenlijk negeren. Blijkbaar ben ik dus ook fake… 

“Wees gerust je bent niet fake, want de steiger staat er echt.”

Kijk voor nog meer bewijzen en reacties op de website www.leidseglibber.nl

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×