Via een liveverbinding vanuit de school werd een klemmend beroep op de gemeenteraad gedaan.

Leo Kannerschool roept politiek op: 'Neem eindelijk besluit over nieuwbouw'

Leerlingen, ouders en medewerkers van de Leo Kannerschool voor voortgezet speciaal onderwijs in Oegstgeest vinden dat de gemeente zo snel mogelijk een besluit moet nemen over nieuwbouw. Aan het begin van de gemeenteraadsvergadering is donderdagavond daarom een petitie aangeboden. “Bijna iedereen in Oegstgeest weet dat ons gebouw is afgeschreven en dat dit niet meer voldoet aan de eisen van deze tijd.”

De discussie over nieuwbouw voor de school die nu aan de Hazenboslaan is gevestigd, speelt al zo’n twaalf jaar. De laatste jaren zijn er tal van opties voor nieuwbouw bekeken, maar tot op heden zit de school nog steeds in een gebouw dat in slechte staat verkeerd. “We weten heel goed dat het niet verwijtbaar is aan individuele mensen, maar feit is dat nieuwbouw nog niet gelukt is”, zei de voorzitter van de Raad van Bestuur Rien Timmer via een live videoverbinding met de gemeenteraad.

“Wij staan hier met enig ongemak”, vervolgde Timmer. “Normaal bied je een petitie aan als er veel discussie over een onderwerp is en je twijfelt of de gemeenteraad wel hetzelfde wil. Maar nu is het zo dat wij precies hetzelfde willen als de gemeenteraad, maar dat er niks gebeurt.” Nadat in juni de coalitie van VVD, CDA en PrO uiteen viel over de toekomst van het Endegeestterrein deed de school al een oproep om toch snel een beslissing te nemen over de nieuwbouw en vanavond werd de gemeente opnieuw tot snelheid gemaand.

Drie jaar
Een van de leerlingen overhandigde de petitie die was ondertekend door honderden ouders, medewerkers en andere betrokkenen digitaal aan de raad. Neem in de komende maanden een besluit zodat er uiterlijk in 2023 een nieuw gebouw kan worden opgeleverd, is de boodschap. “De dependance staat er al zeven jaar, een tijdelijk gebouw tussen haakjes dus”, voegde de jongen uit de derde klas er fijntjes aan toe.

Nog dezelfde avond reageerde verantwoordelijk wethouder Matthijs Huizing (Onderwijshuisvesting) op de planning van de nieuwbouw. Met projectontwikkelaar Johan Oudendal is eerder al een koopovereenkomst gesloten om de nieuwe school op de locatie van de voormalige Julianaschool in Endegeest te kunnen bouwen. Er is echter afgesproken dat de koop pas definitief is als er ook over de toekomst van landgoed Endegeest bindende afspraken zijn. Dat laatste zou nog wel eens drie jaar kunnen gaan duren, zei de wethouder in antwoord op vragen van D66, omdat dan pas alle juridische procedures zijn afgerond.

Autisme
Daarom onderhandelt Huizing nu opnieuw met Oudendal om de koopovereenkomst al in april 2021 onherroepelijk te maken zodat gestart kan worden met de bouw. Een jaar geleden zei de wethouder nog dat de bouw van de nieuwe school in 2020 van start zou gaan. Daarvoor was toen een weiland aan de rand van de Wassenaarseweg in beeld, maar het zou te lang duren voordat daarover zekerheid zou zijn. Als ook de Julianaschool niet op korte termijn beschikbaar komt, gaat de wethouder bekijken of nieuwbouw op de huidige locatie aan de Hazenboslaan wellicht toch een betere optie is. Dat is echter lastig omdat de school dan tijdelijk zou moeten verhuizen.

Op de Leo Kannerschool zitten bijna 300 leerlingen uit de hele regio. De leerlingen volgen speciaal onderwijs omdat ze autisme hebben. De school biedt een basis-/kaderberoepsgerichte leerroute, die kan leiden naar het MBO. De Leo Kannerschool vso is één van de zes locaties van de Leo Kanner Onderwijsgroep, die daarnaast nog twee andere locaties in Oegstgeest heeft. De drie andere locaties staan in Leiden, Leiderdorp en Zoetermeer.

Oegstgeest Onderwijs Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×