Een mobiele IC-unit bij het LUMC, eind maart aan het begin van de coronacrisis (Foto: Rob van Dullemen)

Coronacijfers: weer record, grote druk op ziekenhuizen

Een landelijk recordaantal van 11.141 nieuw gevonden besmettingen lijkt vandaag de hoop weg te nemen dat de piek in de tweede coronagolf al bereikt is. Toch spreekt het RIVM van ‘stabilisatie’, omdat ook het totale aantal tests is toegenomen. Zeker is dat de ziekenhuisopnames en sterfgevallen nog blijven groeien.

Na een week waarin de besmettingscijfers rond de 10.000 schommelden, begon het optimisme terrein te winnen. Dat werd nog eens versterkt toen het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen rond de 2350 bleef hangen. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Platform Patiëntenspreiding sprak van een adempauze, die misschien wel bewijst dat de maatregelen van 14 oktober eindelijk beginnen te werken.

Die opluchting wordt niet algemeen gedeeld. Omroep West meldde vanochtend dat de ziekenhuizen in de regio West zwaar gebukt gaan onder de druk van de coronapatiënten: deze week moesten er al 160 patiënten verplaatst worden naar ziekenhuizen elders. En op grond van de besmettingscijfers van afgelopen week verwacht men dat de piek nog moet komen.

Nieuw record
Maar vandaag bleek dus dat de groei in de besmettingscijfers nog steeds niet voorbij is. Met het record van 11.141 gevallen komt het totale landelijke aantal deze week weer bijna vijftien procent hoger uit dan vorige week.

Als deze cijfers betrouwbaar zijn, dreigt ook de piek in de ziekenhuizen later te vallen en hoger te worden. Dat betekent: nog langer alle hens aan dek en nog meer uitgestelde reguliere zorg. Er wordt in de ziekenhuizen al gesproken van een ‘zorginfarct’. Uit een enquête onder ziekenhuispersoneel bleek deze week dat meer dan 80% voorstander is van een strengere lockdown. En wel nu.

Volgens het RIVM moeten we van dit nieuwe record niet te hard schrikken. Het zou mede verklaard worden door verwerking van achterstallige cijfers. Ook zijn er meer mensen dan voorheen getest en ook dat verklaart deels het hogere aantal positieven.

Geen stijging in Leiden
In de Leidse regio zat er overigens even geen stijging in het dagelijkse aantal nieuwe besmettingen. Gemiddeld over de eerste vijf dagen van de week is dit aantal gelijk aan vorige week. Maar door vertraagde verwerking zijn de cijfers grillig: dinsdag nog werden alle dagrecords verbeterd.

Wat in elk geval nog stijgt, is het aantal ziekenhuisopnames. Landelijk zijn het er bijna driehonderd per dag (dertig procent meer dan vorige week). Dat het totale aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen de laatste dagen toch niet meer toenam, komt doordat ook meer mensen het ziekenhuis verlieten. Dat gebeurde niet altijd levend.

Het landelijke sterftecijfer door corona (binnen én buiten ziekenhuizen) lag de laatste zeven dagen gemiddeld op 54. Dat is ruim veertig procent hoger dan vorige week. Het afgelopen etmaal werden er zelfs 87 sterfgevallen gemeld.

Onder inwoners van de Leidse regio is deze week pas één sterfgeval met en door corona geteld, net als vorige week. Voor de gehele GGD-regio Hollands Midden gaat dit aantal deze week rond de 25 uitkomen – bijna het dubbele van de dertien sterfgevallen van vorige week.

Leiden Leiderdorp Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude Coronacrisis De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×