(Foto's: Rob van Dullemen).

Leidse pizzeria haalt pizza Hawaï van menukaart: 'Elk stukje ananas is een marteling'

De Leidse pizzeria Chef Don Turi haalt vanaf zondag de veel omstreden pizza Hawaï van de menukaart. “We moeten mensen laten zien hoe de originele Italiaanse keuken eruit ziet. Ananas hoort daar gewoon niet in thuis.”

Salvatore en Elisa, de eigenaren van de pizzeria, krijgen met name positieve reacties: “Al onze Italiaanse vrienden zijn het natuurlijk roerend met ons eens. Zij hadden ons eerder al ontzet gevraagd wat deze pizza op onze kaart te zoeken had. Maar ook Nederlanders zijn blij dat wij ons houden aan de originele recepten. Eén klant was teleurgesteld, omdat hij zijn favoriete pizza hier niet meer kan krijgen.”

Elisa heeft één keer de pizza Hawaï geproefd, maar wel per ongeluk. “Ik wist voordat ik naar Nederland kwam niet van het bestaan van deze pizza af. Ik ging met een paar vriendinnen naar een restaurant en we bestelden een aantal pizza’s. Ik nam een hap, en ik dacht dat het gele op de pizza aardappel was. Het was een grote schok toen ik merkte dat het om ananas ging, dat kan gewoon niet op een pizza.”

Het probleem is niet de combinatie tussen zout en zoet, legt Salvatore uit: “Ik maak ook Italiaanse pizza’s met pompoenroom, paddenstoelen en gekarameliseerde ui. Zout en zoet op een pizza kan dus werken, maar dat geldt niet voor ananas. We hebben de pizza Hawaï in het begin wel op de kaart gezet, omdat we ons wilden richten op de Nederlandse wensen. Maar elke keer als wij een stukje ananas op onze pizza leggen, breekt ons hart. Dat voelt haast als een marteling.”

Elisa doet een brede oproep aan andere restaurants om niet te veel tegemoet te komen aan de Nederlandse smaak. “Door deze pizza van de menukaart te halen, willen we benadrukken dat het behoud van originele recepten van groot belang is. Je vergeet je originele cuisine als je je recepten aanpast aan de Nederlandse cultuur. Zo zou een Japans restaurant bijvoorbeeld ook geen sushi moeten verkopen met Philadelphia-kaas, dat klopt gewoon niet.”

Als je nog een pizza Hawaï wil bestellen, dan kan dat nog tot 1 november. Vanaf dat moment is er geen ananas meer te vinden in de keuken van Chef Don Turi.

 

 

 

Economie Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×