Coronatest in Leiden (Foto: Rob van Dullemen)

Besmettingen iets gedaald, maar is het genoeg?

Het landelijke aantal nieuwe besmettingen is zaterdag en zondag eindelijk gedaald, maar de 69.000 gevallen op weekbasis waren wel weer een record. De druk op ziekenhuizen en verpleeghuizen loopt op. Dus sprak het kabinet gisteren toch weer over strengere maatregelen tegen het coronavirus.

Zijn er nieuwe maatregelen nodig of niet? De spanning rond die vraag loopt sinds tien dagen steeds verder op. Premier Rutte en minister Hugo de Jonge hielden, als nationale hoofdrolspelers, hun kaarten voor de borst. Eerst toch nog een paar dagen kijken hoe ‘de cijfers’ zich ontwikkelen, was steeds het motto.

Grillig kompas
Die cijfers waren zo grillig als een op hol geslagen kompas. Vanaf half oktober bleef het dagelijkse aantal besmettingen bijna een week lang gelijk, om dan in drie dagen van 8.100 naar 10.000 te springen. Daarna een dip en een nieuw record, een afvlakking en afgelopen vrijdag alweer een record van nu 11.141 nieuwe gevallen. Probeer daar maar eens je koers op te bepalen.

En toen kwam dit weekend een onverwacht sterke daling van het aantal nieuwe besmettingen. Gisteren waren het er maar 8740, ruim een kwart lager dan vrijdag. Maar na de heftige ups en downs van de laatste tien dagen durft niemand zich hiermee nog rijk te rekenen. Het RIVM waarschuwde dat er wel vaker in het weekend een daling te zien is geweest.

Epidemiologen zien de laatste dagen wel lichtpuntjes. Ze kijken bijvoorbeeld naar het landelijke zevendaagse gemiddelde van de besmettingen. Dat bleek gisteren voor het eerst in twee maanden te dalen. En in onze regio daalt het al meerdere dagen, net als in ‘brandhaard’ Amsterdam. In de hoofdstad is die daling best spectaculair: afgelopen week werden daar bijna 3700 nieuwe gevallen geteld, 1200 minder dan de voorgaande week.

Geen applaus
Toch durft niemand nog opgelucht adem te halen. De ‘hamer’ waarmee Mark Rutte vanaf 14 oktober corona een ‘flinke dreun’ wilde verkopen, heeft de opmars van het virus wel afgeremd, maar meer ook niet. In augustus was er ook zo’n periode van dalende cijfers, waarna de tweede golf pas echt goed op gang kwam. Omdat het griepseizoen nog moet komen, blijft de kans op een nieuwe stijging van de besmettingen levensgroot.

En dat terwijl de druk op de zorg nu al gigantisch is. De ziekenhuisopnames gingen deze week van 1630 naar 1985. Zondag waren er bijna 2500 bedden bezet, waarvan 583 op de intensive care. Dat laatste is een toename van twintig procent. Ook uit verpleeghuizen komen schrijnende berichten, al worden die huizen niet meer gesloten voor bezoek.

Het verschil met het voorjaar is dat de tweede coronagolf veel langer dreigt te duren, terwijl het personeel nog niet hersteld is van de eerste. Het ziekteverzuim ligt boven de tien procent, en het blijkt ook veel lastiger om extra personeel te vinden. Dat komt mede doordat de sfeer nu grimmiger is. Mensen applaudisseren niet meer, maar reageren woest op lange wachttijden of verplaatsing naar andere ziekenhuizen. Of ze voeren actie tegen de mondkapjes en teststraten, omdat het virus fake zou zijn.

Knetterend
Het kabinet en het OMT hebben er dit weekend flink mee geworsteld. De steun in het land voor nieuwe maatregelen wankelt, maar niets extra’s doen kan achteraf gezien wel eens totaal onverantwoord blijken.

Wie nu de besmettingen niet genoeg afremt, verlengt de haast onhoudbare situatie in de ziekenhuizen, en ziet dat straks ook terug in hoge aantallen sterfgevallen. Want die lopen zeker drie weken achter. Zo ging het officiële sterftecijfer door het virus deze week al naar 389, bijna honderd meer dan vorige week. En omdat het virus nu ook weer meer ouderen bereikt, zal dat cijfer zeker verder oplopen.

En dus meldde de Telegraaf vanochtend dat het kabinet, ondanks de daling van dit weekend, toch extra maatregelen tegen de verspreiding van het virus overweegt. Het zou gaan om sluiting van musea, theaters, bioscopen en bibliotheken. En om een verbod op samenkomsten met meer dan twee personen. Een deel van het kabinet vindt deze ingrepen hard nodig, een ander deel vreest te grote schade voor de economie. Het moet een ‘knetterende discussie’ geweest zijn, meldt de krant. Morgenavond zal blijken of er echt ingegrepen wordt.

Leidse regio
In Leiden en omgeving daalden de besmettingen afgelopen week wat sterker dan elders. In de stad ging er negen procent af, in de Leidse regio zes procent en in de hele GGD-regio Hollands Midden vijf procent. De ziekenhuisopnames bleven praktisch gelijk, maar het aantal sterfgevallen vertoonde een flinke groei.

In de grote GGD-regio werden er deze week 24 sterfgevallen door corona geteld, vrijwel het dubbele van de voorgaande week. Gouda had maar liefst elf overleden coronapatiënten, Katwijk en Alphen beide vier. Daarbij vergeleken viel de schade in de Leidse regio nog mee. Leiden had twee sterfgevallen en Leiderdorp één.

Dit bericht past binnen het project “De coronamarathon”, dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×