(Foto: Daaf Sloos).

Bezuiniging op Leidse waterspeelplaatsen ter discussie

De gemeente Leiden wil vanaf 2024 jaarlijks 30.000 euro besparen door drie waterspeelplaatsen te sluiten. In de Stevenshof, in Leiden Noord en in de Mors. Niet alle raadsleden zijn voor die bezuiniging. Volgens wethouder Ashley North gaat het niet sec om een bezuiniging: “Eigenlijk is het meer de erkenning dat het niet lukt om de kwaliteit in orde te krijgen en te houden.”

De drie waterspeelplaatsen zijn niet goed aan te sluiten op doorstromend water, waardoor de kwaliteit vooral bij mooi weer zo slecht is, dat ze moeten worden afgesloten. Juist op de momenten dat je ze het liefst wilt gebruiken.

Een van de partijen in de Leidse raad die nog niet zover is om zomaar in te stemmen met het opheffen van de drie speelplekken, is coalitiepartij PvdA. Fractievoorzitter Abdelhaq Jermoumi wil op zoek naar geld om ze open te houden. Dat kan wat hem betreft wel in een iets andere vorm. Bijvoorbeeld een speelplaats met water in plaats van een waterspeelplaats. Die insteek kan ook bij andere partijen op enthousiasme rekenen en ook wethouder North ziet daar kansen.

Als de raad de drie betreffende waterspeelplaatsen alsnog open wil houden, kost dat wel meer dan de 30.000 euro die nu als bezuiniging is opgenomen. “Want dan moet je wel echt maatregelen nemen om de kwaliteit in orde te krijgen en dan ben je met die 30.000 euro niet klaar”, zo waarschuwde North tijdens de begrotingsbehandeling waar het onderwerp werd besproken. “In de Stevenshof bleek zelfs een kostbare aansluiting op de Dobbewetering van 75.000 euro niet voldoende te helpen.”

PvdA-fractievoorzitter Abdelhaq Jermoumi over de waterspeelplaatsen die op de nominatie staan om wegbezuinigd te worden.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×