PvdA-raadslid Marc Newsome in de uitzending van Nieuws071.

'Belachelijk bijzondere' mensen gezocht die gewoon pleegouders willen worden

Niet ieder kind groeit op in een liefdevol gezin. Soms is het laatste redmiddel nodig, maar pleegouders zijn een schaars goed. Duo-raadslid voor PvdA, Marc Newsome, kan er over meepraten. Als vierjarige werd hij uit huis geplaatst. Drie jaar later kwam hij in een pleeggezin terecht. Bij twee belachelijk bijzondere mensen, zoals Newsome het zelf omschrijft.

“De school heeft waarschijnlijk aan de bel getrokken en ook de buren. Ik heb ook een oudere broer en zus en mijn broer had vaak blauwe plekken”, vertelt Newsome, “ik kan me dat zelf niet heel goed herinneren. Misschien was ik als vierjarige ook nog niet zo lastig voor mijn ouders en vingen mijn broer en zus de klappen op.”

In de Week van de Pleegzorg vraagt Pleegzorg Nederland aandacht voor kinderen die een nieuw thuis nodig hebben. Kinderen die mishandeld worden of waarvan de biologische ouders om andere redenen niet voor hen kunnen zorgen. Als na lang wikken en wegen ouders uit de ouderlijke macht worden ontzet, komen kind in een kindertehuis of een pleeggezin terecht. Aan dat laatste is zeker een groot gebrek.

Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Marc Newsome over zijn ervaring als pleegkind en het belang van pleegouders.

Newsome werd in een kindertehuis in Dordrecht geplaatst. “Ik vond dat toen ook allemaal heel normaal. We woonden op een zaal met tien of twaalf andere kinderen en we hadden veel hele lieve vrouwen die ‘de leiding’ heetten, het was een soort eeuwigdurend kamp.”

Op een gegeven moment dienden zich twee pleegouders aan voor Newsome. “Ze kwamen eerst steeds op bezoek in het tehuis en daarna ging ik wel eens naar hen. Ze hadden ook drie zoons, dus ik kreeg er drie pleegbroers bij en een kat. Dat proces duurde wel een half jaar en toen mocht ik bij hen gaan wonen.”

Als kind vond Newsome het allemaal best normaal zoals zijn leven verliep. Later beseft hij welk geluk hem ten deel viel dat hij zo’n goede match vond met zijn pleegouders. “Voor mijn afstuderen heb ik een horloge van hen gekregen en als ik daar op kijk, bedenk ik me dat ik dit allemaal heb kunnen bereiken doordat ik in een goed pleeggezin kwam dankzij ingrijpen van de school en andere instanties. En omdat deze belachelijk bijzondere mensen zeiden: ‘je kan bij ons opgroeien’.”

Zelf denkt Newsome er ook over om pleegouder te worden. “Ik ben nu 31 jaar en mijn vriend en ik denken er over na. We hebben twee weken geleden informatie opgevraagd. We willen het graag en we hopen de juiste keuze te maken. het is makkelijk om alle leuke dingen op te noemen, maar er zijn natuurlijk ook tegenslagen. Het is echter wel belangrijk dat er meer pleegouders bij komen, want er zijn heel veel kinderen die een huis zoeken. En alle kinderen verdienen een eerlijke start.”

Informatie over pleegzorg is te vinden op de website van Pleegzorg Nederland en jeugdhulpverlener Cardea in Leiden.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×