De Leidse burgemeester Lenferink reageert op de nieuwe maatregelen. (Foto: Chris de Waard).

Burgemeester Lenferink over maatregelen: Drama voor LIFF, begrip voor vuurwerkverbod

Alle bestaande beperkende coronamaatregelen blijven van kracht, maar voor de komende twee weken doet het kabinet er nog een schepje bovenop. Mensen mogen in die periode met niet meer dan twee personen naar buiten en alle plekken waar mensen samenkomen moeten vanaf 22.00 uur vanavond dicht. Het gaat daarbij onder meer om bioscopen, dierentuinen, musea, pretparken en theaters. Sportscholen mogen wel openblijven. Volgens de Leidse burgemeester Lenferink blijft de overheid kiezen voor het zoveel mogelijk ontzien van de economie.

Lenferink is als voorzitter van de Veiligheidsregio Hollands Midden ook verantwoordelijk voor het toezien op de naleving van de maatregelen in de hele regio. “Die nieuwe maatregelen zijn bedoeld als korte extra duw om het aantal besmettingen sneller omlaag te krijgen”, zegt Lenferink. De invloed die de strengere maatregelen hebben op bijvoorbeeld evenementen als het lopende Leids International Film Festival noemt hij dramatisch.  “Ik hoop dat ze de spirit overeind houden.”

Burgemeester Lenferink over de gevolgen voor onze regio van de strengere coronamaatregelen.

Een ander verbod dat er nu mogelijk landelijk komt is een verbod op het verkopen en afsteken van vuurwerk rond de jaarwisseling. Leiden koerst al jaren op een totaal vuurwerkverbod, maar juist tijdens de huidige coronapandemie zei Lenferink afgelopen week nog de vuurwerkvrije zones in Leiden niet verder uit te willen breiden. GroenLinks en de Partij voor de Dieren hielden daar een pleidooi voor, maar volgens de burgemeester is alle beschikbare handhaving hard nodig om de coronamaatregelen in goede banen te leiden. “Bovendien moeten we ervoor zorgen dat de bestaande vuurwerkverboden goed worden nageleefd voor we ze uitbreiden.” Volgens Lenferink is dat nu nog niet zo: “Het is nu een zesje, we hebben een acht nodig voor we een volgende stap zetten.”

Hij toont overigens wel begrip voor het mogelijke landelijk vuurwerkverbod. “De argumentatie is nu anders.  De zorg is overbelast en we moeten voorkomen dat de reguliere zorg nog verder moet wijken dan nu al door corona het geval is. We hebben toch elk jaar enkele honderden vuurwerkslachtoffers en dat moeten we nu zien te voorkomen.”

Lockdown
Het kabinet heeft dinsdagavond ook vergaande maatregelen in het vooruitzicht gesteld voor regio’s waar het echt de verkeerde kant op gaat. Het instellen van een avondklok wordt daarbij niet uitgesloten en ook het sluiten van scholen en winkels behoort tot de mogelijkheden als een strenge lockdown noodzakelijk wordt geacht. Onder de regio’s waar zulke extra maatregelen nu dreigen, vallen Rotterdam-Rijnmond,  Zuid-Holland-Zuid en Twente. De Leidse regio hoeft volgens Lenferink vooralsnog niet bang te zijn voor zo’n aanscherping. “Leiden daalt op de ranglijst van regio’s met de meeste besmettingen.” Wel hamert hij op het belang van het effect van de genomen maatregelen. “De Leidse regio en Den Haag vormen samen een van de twee regio’s waar de druk op ziekenhuizen nog erg hoog is en veel patiënten moeten worden uitgeplaatst naar andere delen van het land. Het is belangrijk dat de maatregelen nu succes hebben, dan zijn we er ook het snelste weer vanaf.”

De persconferentie waarin het kabinet dinsdagavond 3 november nieuwe strengere maatregelen aankondigde om de coronapandemie in te dammen.

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×