Op 21 september 2019 leverde de tweede editie van de RapenburgRace ruim 100.000 euro op voor onderzoek naar dwarslaesies. (Archieffoto: Emile van Aelst)

RapenburgRace zonder water vraagt aandacht voor mensen met dwarslaesie

De Rapenburg Race is een jaarlijks zwemevenement door de mooiste gracht van Nederland om geld in te zamelen voor onderzoek naar dwarslaesies. En ook om praktische hulp te bieden aan mensen die een dwarslaesie hebben opgelopen. Dit jaar is er geen race, maar wel een online sponsoractie.

Op de website van de RapenburgRace staan filmpjes over het leven uit een dag van iemand met een dwarslaesie. Wat opvalt zijn de vaak alledaagse ongelukken die zulke verstrekkende gevolgen kunnen hebben en iemands leven helemaal op zijn kop zetten.

Student geneeskunde Shanti Khargi is de huidige voorzitter van de Stichting RapenburgRace. “Ik vind het een heel bijzonder initiatief, dat mij heel erg raakte en ik voel dat ik er iets aan kan bijdragen. Daarom wil ik er graag tijd in steken.”


Nieuws071-presentator Melle Tuik in gesprek met Shanti Khargi, voorzitter van het organiserend comité van de RapenburgRace die geld inzamelt voor onderzoek naar dwarslaesies.

De RapenburgRace als sponsoractie voor mensen met een dwarslaesie begon in 2018 als spontane actie voor een medestudent van een jaarclub van de Leidse studentenvereniging Minerva. Maarten Jorissen nam een duik in het zwembad die niet goed afliep. Hij hield er een dwarslaesie aan over. Voor zijn vrienden was het ook een kennismaking met de wereld van de dwarslaesies en het onderzoek van neurologen naar oplossingen om dwarslaesies te genezen. Daarop besloten zij het Rapenburg in te duiken en 800 meter te zwemmen voor het goede doel. Er zwommen honderd mensen mee.

Vorig jaar op 21 september 2019 vond de tweede editie plaats en ditmaal kwamen er zwemmers uit het hele land. Maar liefst vijfhonderd mensen gingen bij het Sieboldhuis het water in en kwamen er bij het Van der Werfpark weer uit. Deze actie bracht meer dan 100.000 euro in het laatje. Dat smaakte naar meer. Maar de race van 2020 is geannuleerd. Wel zijn er dus portretten van mensen met een dwarslaesie op de site te zien en komt er op 6 maart een online symposium waar iedereen meer kan leren over dwarslaesies en de voortgang die wetenschap maakt.

De organisatie hoopt in september 2021 opnieuw een echte RapenburgRace te kunnen organiseren. Wie de actie nu al wil ondersteunen kan doneren via de website van de RapenburgRace. En bekijk daar ook de filmpjes van Dennie Jager, Pascalle Moest en Edo Maas. Binnenkort komen nog twee video’s online.

Leiden Maatschappij Science Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×