De Leidse testlocatie bij de Plesmanlaan: duidelijke daling (Foto: Rob van Dullemen).

Coronabesmettingen dalen harder dan gedacht

Het coronavirus heeft in Nederland de afgelopen week een flinke tik gekregen. Het totale aantal nieuwe besmettingen lag ruim een kwart lager dan de voorgaande week. En de 5.703 gevallen van deze zondag waren er zelfs 35 procent minder dan een week geleden. In Leiden en omgeving daalden de cijfers nog harder.

De oorlog tegen het coronavirus is nog lang niet gewonnen, maar de afgelopen week moest het virus wel flink terrein prijs geven. Dat was voor veel deskundigen een verrassing, want ze kunnen nog niet verklaard worden door de nieuwe maatregelen die sinds woensdag in Nederland gelden.

Volgens Sjaak de Gouw, de GGD-directeur in onze regio, betekent de daling van nu dat de maatregelen van half oktober het virus dus toch de gehoopte klap van Ruttes ‘hamer’ hebben gegeven. Maar dan dus vertraagd – zoals sommige striphelden dat kunnen.

Geen avondklok
In Leiden en omgeving was het aantal nieuwe coronagevallen vorige week al iets gedaald. Deze week werd die daling versneld voortgezet. De stad telde nu 346 nieuwe gevallen, tegen 556 een week eerder: een daling met 38 procent. In de buurgemeentes ging het net zo hard naar beneden.

Ook de gehele GGD-regio Hollands Midden deed het beter dan het landelijke gemiddelde, met een daling van 32 procent. Op de landelijke ranglijst van meest besmette regio’s is Hollands Midden nu al gedaald naar de zevende plek. Dat betekent dat de kans op extra maatregelen zoals een avondklok hier minimaal is.

Katwijk blijft in ons deel van Zuid-Holland wel een opvallende brandhaard. Het dorp heeft half zo veel inwoners als Leiden, maar telde deze week praktisch evenveel besmettingen. Met 515 nieuwe gevallen per 100.000 inwoners is het besmettingsniveau daar nu zelfs iets hoger dan in Rotterdam. Ook kent Katwijk een groeiend aantal sterfgevallen door corona. Deze week waren het er zes. In de Leidse regio, met ruim drie keer zo veel inwoners, werden maar twee sterfgevallen geteld.

Piek voorbij?
ook de nieuwe ziekenhuisopnames door corona zijn deze week afgenomen. Hetzelfde geldt voor de opnames op de IC. Die gingen van 377 naar 297, een onverwacht sterke daling met ruim twintig procent. Het aantal coronapatiënten op de IC’s is de laatste dagen al licht gedaald, van 612 naar 598.

Ook op de IC’s is de piek dus even voorbij. Maar dat hangt misschien samen met een minder gunstige ontwikkeling. Het landelijk gemelde aantal sterfgevallen door het coronavirus is deze week namelijk sterk gestegen, van 389 naar 570. Overigens worden sterfgevallen vaak wat vertraagd aan het RIVM doorgegeven. Maar dat de sterfte door het virus toeneemt, staat wel vast. Dit hangt mede samen met het feit dat in deze herfst ook ouderen weer steeds vaker besmet raken.

Dit bericht past binnen het project “De coronamarathon”, dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×