(Archieffoto: J.P. Kranenburg).

Vogelgriep in Leidse regio, vogelasiel deels in quarantaine

De stichting Dierenambulance en Vogelasiel Regio Leiden waarschuwt voor Vogelgriep. Er zijn de laatste tijd meerdere dieren aangetroffen die positief zijn getest op het besmettelijke virus. Het vogelasiel heeft vogels in quarantaine geplaatst en laat voorlopig geen bezoekers toe. Medewerkers nemen extra voorzorgsmaatregelen.

De dierenambulance vraagt mensen die een gewonde vogel zien om deze niet aan te raken, omdat het virus in zeldzame gevallen ook kan overgaan op mensen. Ook overleden vogels moeten niet worden aangeraakt. In zo’n geval wordt aangeraden om een foto te maken van het dier en een melding te maken bij de eigenaar van de grond, meestal de gemeente. Als het om meerdere dode vogels op één plek gaat, wordt geadviseerd om de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in te lichten.

Het vogelgriepvirus, ook wel aviaire influenza of vogelpest genoemd, komt elk jaar op meerdere plekken in Nederland wel voor. Meestal wordt het vastgesteld op een pluimveebedrijf en is er sprake van een virus dat niet leidt tot ernstige ziekte bij dieren, schrijft het RIVM op haar website. Wel is het virus erg besmettelijk en kunnen dieren er in het uiterste geval binnen een paar dagen aan overlijden. Ook mensen kunnen het virus krijgen. Die vertonen dan normale griepverschijnselen worden niet ernstig ziek.

Advertentie

Leiden Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×