(Foto: Emile van Aelst).

Driestar College gaat havo-bovenbouw aanbieden: 'Zo hoeven de leerlingen niet naar Gouda'

Het Driestar College in Leiden biedt vanaf komend jaar ook havo-bovenbouw aan. Havo-leerlingen van de Leidse christelijke middelbare school op reformatorische grondslag gaan nu voor klas 4 en 5 naar Gouda. Door de bovenbouw binnenshuis aan te bieden, wisselen leerlingen niet meer van school. De uitbreiding betekent op de lange termijn mogelijk ook dat het gebouw anders wordt ingericht.

De havisten gaan nu vanaf klas 4 naar Gouda, waar een ander Driestar College is met wel een havo-bovenbouw. Leerlingen kiezen volgens directeur Geert Snoep bijna altijd om naar Gouda te gaan, en niet naar een andere middelbare school in Leiden. “Het onderwijs sluit het beste aan bij de eerste jaren en het is bekend voor de leerlingen.”

Vanaf komend schooljaar is havo-4 al beschikbaar in Leiden. “Het plan voor deze uitbreiding staat al langer in de steigers en nu kunnen we het eindelijk snel uitvoeren”, vertelt directeur Snoep. “Het is andere jaren niet gelukt omdat andere omliggende scholen het niet eens waren met het plan. Bij deze poging was er geen protest.” In het schooljaar 2022-2023 krijgt het Driestar College haar eerste havo-5 klas.

De vwo-leerlingen krijgen uiteindelijk ook de kans om langer in Leiden te blijven. Er wordt uiteindelijk een tweefasen-vwo ingevoerd, waarbij leerlingen tot klas 5 in een havo-vwo klas zitten. “Leerlingen kunnen op deze manier hun havo-diploma bij ons, waarna ze nog maar één jaar naar Gouda gaan voor hun vwo-diploma”, legt Snoep uit. Dit plan start in 2023.

De school beschikt over veel docenten die ook bovenbouwles kunnen geven, waardoor het al in 2021 kan starten. “Voor invoering van de extra klassen moeten er misschien wel over een paar jaar lokalen bij komen”, zegt Snoep. “We zijn ons er al op aan het voorbereiden, maar voorlopig zijn we vooral blij de leerlingen langer in Leiden te houden.”

Leiden Onderwijs Driestar college

Meer in dossier Driestar college

Meer in dossier Driestar college


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×