De waterzuivering in Leiden-Noord. (Archieffoto: Gerry van Bakel)

CDA bezorgd over medicijnresten in Zuid-Hollands water

De Statenfractie van het CDA maakt zich zorgen over de hoeveelheid medicijnresten in het oppervlaktewater in Zuid-Holland. Dat zegt statenlid Moniek van Sandick in Politiek071. Ze wil nu weten of er in deze dichtbevolkte provincie iets extra’s gedaan moet worden om het water schoon te houden van medicijnen.

Uit een recent onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat jaarlijks minstens 509 ton aan medicijnresten in het oppervlaktewater terecht komt in Nederland. Het gaat om stoffen die na gebruik door een patiënt via het riool in meren, rivieren en slootjes terecht komen. Volgens het rapport gaan de concentraties van medicijnresten regelmatig over de risicogrenzen heen.

Zorgelijke cijfers volgens het CDA in Zuid-Holland, want de medicijnresten vormen een risico voor dieren en planten die in het oppervlaktewater leven. Zo zouden sommige vissen niet meer weten of ze een mannetje of vrouwtje zijn, waardoor ze zich niet meer voortplanten. “We hebben alle cijfers van bijvoorbeeld de invloed van koeienmest op de vervuiling van het oppervlaktewater, maar als provincie weten we niet hoeveel de inwoners van Zuid-Holland zelf vervuilen en welke impact dat heeft op het geheel”, zegt Van Sandick.

Niet voor de lol
De bulk van deze medicijnresten bestaat uit metformine en laxeermiddelen, die grotendeels vanzelf afbreken en niet biologisch actief zijn. “Maar buiten deze middelen om, houden we nog steeds 190.000 kilo aan medicijnresten over in Nederland,” aldus Van Sandick. Dat is substantieel meer dan de inschatting van 140 ton die het RIVM in 2016 maakte. “De vraag van ons is nu waar de metingen in dit onderzoek verricht zijn, hoe de cijfers van Zuid-Holland zich verhouden met andere provincies en wat we kunnen doen om de medicijnresten uit het water te krijgen.”

Het CDA heeft daarom vragen gesteld over de omvang, impact en eventueel te nemen maatregelen voor Zuid-Holland. Van Sandick vindt dat er goed moet worden gekeken wat mensen kunnen doen om het water schoon te houden. Ze noemt manieren om medicijnen af te vangen voordat ze in het riool terechtkomen, die gebruikt kunnen worden in huizen van mensen die veel medicijnen gebruiken. “De meeste mensen nemen medicijnen nou eenmaal niet voor de lol, dus mensen minder laten gebruiken ligt niet voor de hand.”

Koolstoffilter
In Leiden-Noord wordt sinds vorig jaar geëxperimenteerd met een nieuwe installatie in de rioolwaterzuivering. Het gaat om een nieuwe koolstoffilter waarin medicijnen zich binden aan koolstof. Dat poeder kan daarna verbrand worden. De methode moet vanaf 2021 helemaal operationeel zijn, laat een woordvoerder van het Hoogheemraadschap Rijnland weten.

Duurzaamheid Leiden Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×