(Foto: Reanne van Kleef).

Studenten boycotten tentamen met 200 man in Hooglandse Kerk 'vanuit moreel kompas'

Studenten van de opleiding Verpleegkunde aan de Hogeschool Leiden zeggen niet te komen naar een tentamen dat zij dinsdagochtend moeten maken in de Hooglandse Kerk. Ze vinden het moreel niet verantwoord om samen te komen met tweehonderd andere studenten voor de toets. “Ik heb een oma voor wie ik graag boodschappen wil doen”, zegt tweedejaars student Luc Overmeire.

Hogescholen en Universiteiten zijn uitgezonderd van een maximaal aantal personen voor bijeenkomsten. Toch was Overmeire verbaasd toen hij de lijst met namen zag van de mensen die het tentamen moeten gaan maken. “Als er dertig personen op een bruiloft mogen zijn, vinden wij het absurd dat er tweehonderd studenten tegelijk meerdere uren bij elkaar mogen zitten om een multiple choice tentamen af te nemen. Zeker als hier vele veilige digitale alternatieven voor zijn”, aldus de tweedejaars student.

Ironisch
Overmeire mailde de examencommissie in de hoop meer informatie te krijgen. “Vanwege de uitblijvende reactie en het achterliggend veiligheidsrisico zijn er een aantal studenten die net als ik niet naar het tentamen toe zullen gaan”, zegt Overmeire. “Veel studenten hebben een bijbaan in de zorg. Het is ironisch dat dit om een opleiding Verpleegkunde gaat.”

Volgens Hogeschool Leiden hebben uiteindelijk twaalf mensen het tentamen niet gemaakt. “Het overgrote deel daarvan heeft zich om andere redenen afgemeld”, meldt een woordvoerder. Daarnaast laat hij weten dat de school alle coronaregels volgt. “De Hooglandse Kerk biedt voldoende ruimte om alle studenten voldoende afstand te laten houden. Daarnaast vragen wij onze studenten om zelf ook hun verantwoordelijkheid te nemen en zich aan de regels te houden”, aldus een woordvoerder namens de onderwijsinstelling.

Hertentamen
De studenten die niet naar het tentamen gaan krijgen hoeven volgens Overmeire niet te vrezen dat ze het vak niet halen. “Ik mis mijn eerste kans, maar ik heb recht op een hertentamen”, zegt hij. “Persoonlijk heb ik niks tegen de Hogeschool, maar dit is gewoon raar.”

Op vragen naar de digitale alternatieven van tentamens had de woordvoerder van de Hogeschool Leiden geen antwoord.

Leiden Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×