Meta Knol blijft directeur van de organisatie Leiden European City of Science en zwaait definitief af bij de Lakenhal. (Foto: Chris de Waard).

Meta Knol vertrekt definitief als directeur Museum De Lakenhal

Meta Knol vertrekt per 31 december als directeur van Museum De Lakenhal. Zij maakt definitief de overstap naar Leiden European City of Science, waar ze sinds afgelopen juli al tijdelijk directeur is. Haar waarnemer Oskar Brandenburg, hoofd Programma & Collecties van het museum, blijft aan totdat een opvolger is aangenomen. Hoewel Knol naar eigen zeggen haar hart voor eeuwig heeft verpand aan Museum De Lakenhal, noemt ze haar taak daar nu volbracht.

In juli 2020 nam Meta Knol op uitnodiging van de Universiteit Leiden, het LUMC en de gemeente Leiden tijdelijk het directeurschap op zich van de stichting Leiden European City of Science 2022. Inmiddels is het opbouwen van deze nieuwe organisatie op stoom gekomen en heeft Knol besloten om definitief afscheid te nemen van het museum.

Knol is ruim elf jaar directeur van het Leidse museum geweest. In deze periode heeft zij leiding gegeven aan een enorm veranderingsproces dat in juni vorig jaar werd afgerond met de feestelijke heropening van het gerenoveerde en grotere museum door Koning Willem Alexander. Het vernieuwde museum oogstte het afgelopen jaar veel lof en werd beloond met diverse prijzen en nominaties.

Cultuurwethouder Yvonne van Delft spreekt haar waardering uit voor de vertrekkende directeur: “Dankzij Meta staat het museum er heel anders voor dan tien jaar geleden. Ze heeft in die tijd ontzettend veel bereikt en Museum De Lakenhal klaargemaakt voor de toekomst. We gaan haar missen. Van Delft noemt Knol een enorme aanwinst is voor Leiden European City of Science 2022.

Toekomst museum
Oskar Brandenburg was de afgelopen vier maanden vervangend museumdirecteur en blijft die rol op zich nemen totdat een nieuwe directeur is aangesteld. “We blijven natuurlijk niet stilzitten in de tussentijd”, zegt Brandenburg. “Sinds de heropening is een frisse koers ingezet en die blijven we steeds meer invullen met nieuwe tentoonstellingen en invalshoeken. Zo zal het museum de komende tijd nog zichtbaarder worden in de stad.”

De scheidend directeur zegt zelf over haar vertrek: “Enkele jaren geleden heb ik mij voorgenomen om zoveel mogelijk waarde en betekenis toe te voegen aan de plek waar ik leef, woon en werk: Leiden. Zoals de vernieuwing van Museum De Lakenhal vorm kreeg door heel goed te kijken naar de betekenis van de collectie en de verhalen die daarover verteld kunnen worden, kan ik me nu bij European City of Science gaan richten op het unieke karakter van Leiden als een stad van wetenschap en cultuur. Het museum laat ik met een gerust hart achter want ondanks de gevolgen van de pandemie is het in goede conditie. Met het geweldige team, het vernieuwde gebouw, de presentatie van de collectie, de tentoonstelling van Claudy Jongstra en het zinnenprikkelende publieksprogramma is een mooie balans ontstaan. In die zin had ik geen beter moment kunnen kiezen om weg te gaan.”

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×