Een man laat zijn hond uit in het Singelpark (Foto: Sleutelstad).

Een rondje Singelpark zonder plaspauze; veel Leidenaren redden het niet

“Vandaag voor de derde keer geprobeerd door het hele Singelpark te lopen. Weet iemand waar je eventueel een toilet hebt, want elke keer moet ik hem afbreken omdat er nergens een toilet is.” Dat schrijft Sandra van der Heijden in de Facebookgroep Singelpark Leiden. “Misschien een rare vraag?” Absoluut niet. Haar bericht krijgt tientallen reacties. Het is een zorg van meerdere Leidenaren.

Sinds de coronapandemie en de daarbij horende maatregelen is het voor de mensen met een kleine blaas niet makkelijker geworden. Even naar het toilet in een horecagelegenheid is er niet meer bij. Door de strengere regels van vorige week woensdag zijn ook musea, theaters en bioscopen dicht. Daarnaast wordt het stadhuis op dit moment verbouwd waarbij het openbare toilet aan de Kapelstraat gesloopt is.

“Ik vind het Singelpark waanzinnig gaaf, maar ook ik haal het rondje niet”, zegt Leidenaar Saskia Leupen. “Ik ken veel ouderen in mijn omgeving die dit ook hebben. Dit is een serieus punt van aandacht.”


Lieuwe van Slooten doet voor mediapartner Omroep West verslag vanuit het Singelpark

Lockdown
In tijden zonder corona biedt de app ‘HogeNood’ een oplossing. Die geeft aan waar je naar het toilet kunt. Door de steeds wisselende maatregelen is die op dit moment alleen niet betrouwbaar. Zo laat de app bijvoorbeeld zien dat je bij de Bagels & Beans naar het toilet kunt (wel 3 van de 5 sterren, ‘voor gratis een prima wc!’). Maar die zaak is op dit moment, net als alle andere horeca, gesloten. Bovendien weet niet iedereen van het bestaan van de app.

Dat de app nu niet meer goed werkt komt volgens de gemeente omdat eigenaren van de locaties zelf verantwoordelijk zijn voor de juiste informatie. “Wijzigingen in openingstijden (zoals nu met lockdown) kunnen worden doorgegeven via de app. Het duurt alleen even voordat HogeNood dit verwerkt. Voordat dat gedaan is, zullen we waarschijnlijk alweer in een nieuwe situatie verkeren”, laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Toiletjuffrouw
Toch zijn er nog een paar plekken waar de blaas geleegd kan worden. De parkeergarages Lammermarkt en Garenmarkt hebben een toilet, net zoals het NS station (achter de incheckpoortjes). De gemeente gaat nu na of er tijdelijk extra openbare toiletten bijgezet kunnen worden. Daarvoor kijken ze naar andere gemeenten die het al hebben gedaan en hoeveel het moet kosten.

Als het aan Leupen ligt komen er vier toilethuisjes in elke windrichting van het centrum. “Het liefst met iemand er bij, een rek voor folders en koffie to go. Dat zorgt voor sociale controle.” Wie de toiletjuffrouw of meester moet gaan worden weet ze nog niet. “Daar moeten we nog even creatief over nadenken, maar ik denk wel dat er behoefte aan is.” Tot die tijd moeten sommige Singelparkgangers het volledige rondje nog maar even uitstellen.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×