Hester van Kruijssen middenin de huiskamer van het Odensehuis in Voorschoten, een ruimte die te vaak leeg staat naar haar zin. (Foto: Gerry van Bakel).

Odensehuis in Voorschoten blijft open, maar wel op beperktere schaal

‘Wees welkom’, dat wil het Odensehuis in Voorschoten bij uitstek uitstralen. Kom binnen, drink een kop koffie of thee mee, geniet van een taartje en bovenal van een fijn gesprek. Coördinator Hester van Kruijssen heeft moeite met de huidige strenge boodschap: blijf thuis, ga niet onnodig naar buiten. “Dat is voor heel veel mensen niet zo gezond.”

Een Odensehuis is een laagdrempelige voorziening voor mensen, vooral ouderen, met geheugenproblemen én hun mantelzorgers of kinderen. “Het is een plek waar mensen zelfstandig naar toe kunnen komen. Elke dag dat we open zijn, of eens in de twee weken. Je mag een uurtje blijven of de hele dag”, zegt Van Kruijssen. Dat laatste is in deze tijd natuurlijk even niet mogelijk. “We zijn helaas nog maar anderhalf uur per dag open. Iedereen blijft op zijn eigen stoel zitten. En de gastvrouwen dragen een mondkapje.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Hester van Kruijssen over de noodzaak van het Odensehuis in Voorschoten.

Hester van Kruijssen is twee jaar geleden de Odensehuiskamer in Voorschoten gestart in opdracht van de brede welzijnsorganisatie Voorschoten Voor Elkaar. “Het is een pilot van drie jaar. Door de corona is daar wel een flink gat in geslagen. We hadden een grote groep vrijwilligers, maar daar er zijn, tijdelijk, een aantal van afgehaakt en we merken ook dat sommige bezoekers niet meer komen. Ik ben bang dat we straks een beetje terug bij af zijn.”

Strenge boodschappen
Het Odensehuis heeft zijn bestaansrecht voldoende bewezen volgens Van Kruijssen. Ze is niet bang dat Voorschoten Voor Elkaar niet door zou willen gaan met het Odensehuis. Wel zijn er vrijwilligers nodig om de zaak goed te laten draaien. “Iedereen onderkent het belang van deze toegankelijke voorziening, juist voor mensen die nog niet naar de dagbesteding hoeven. Het gaat om een veilige omgeving waar je met anderen kunt praten over wat je overkomt. De nadruk ligt op de mogelijkheden die er nog wel zijn”, aldus Van Kruijssen.

Voor de mensen die naar het Odensehuis komen, zijn de dwingende en strenge boodschappen die in de media verschijnen van veel invloed volgens Van Kruijssen. “We merken dat sommige van onze bezoekers angstig worden om de deur uit te gaan en naar een activiteit toe te komen. Alsof dat allemaal verboden is. Dat is jammer, want ik denk dat het belangrijk is dat ze dat wandelingetje naar buiten wel maken. Met alle beschermende maatregelen die we nemen, kunnen ze heel goed hier naar toe komen.”

Het Odensehuis in Voorschoten is op maandag open van 13.00 tot 15.30 en op woensdag en donderdag van 11.00-12.30.

 

Maatschappij Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×