Gijs Vlieland, een van de directeuren van mboRijnland over het belang van volwaardige stageplaatsen in het mbo. (Foto: Gerry van Bakel).

Tekort aan stageplaatsen in het mbo: 'Soms helpt smeken ook'

Landelijk schommelt het aantal studenten dat geen stageplek kan vinden rond de 20.000. In de Leidse regio laat mboRijnland vergelijkbare cijfers zien. Gijs Vlieland, directeur bij mboRijnland, zegt dat er 887 studenten momenteel niet op stage zijn. “Geen stage is geen diploma en ik moet er niet aan denken dat er straks 887 studenten geen diploma kunnen krijgen.”

Sommige sectoren hebben meer last van het gebrek aan stageplaatsen dan andere. De horeca, toerisme en evenementen liggen helemaal op hun gat. “Als een werkgever zijn eigen personeel moet ontslaan, dan kun je niet verwachten dat er wel stagiairs kunnen komen.” Andere sectoren zoals de zorg, zitten juist te springen om extra handjes, maar hebben geen mensen om stagiairs te begeleiden. “We zijn aan het kijken of die begeleiding door iemand vanuit school kan worden gedaan.”

Nieuws071-presentator Cor van der Velden in gesprek met Gijs Vlieland, één van de directeuren van mboRijnland over de stageproblematiek in het mbo.

Voldoende stageplaatsen regelen voor alle 18.000 studenten die aan mboRijnland een opleiding volgen, is altijd al een lastig karwei, maar de coronacrisis heeft er nog een schepje bovenop gedaan. Vlieland wil niet zo ver gaan dat hij bang is dat het mbo-diploma in waarde zal dalen, zoals de voorzitter van de MBO Raad eind vorige maand zei in dagblad Trouw. En ook de voorzitter van JOB MBO, de organisatie die de belangen van studenten in het mbo behartigt, Noah Hajji, sprak daarover zijn vrees uit in een interview met Sleutelstad.

Grootste pijn
Volgens Vlieland zullen soms stages uitgesteld moeten worden. “Dan gaan studenten nu eerst de lessen uit het volgende blok volgen en dan kunnen ze in het voorjaar op stage. Verder hoeft niet iedere student het maximaal aantal uren stage te lopen. Het gaat erom dat je klaar bent om de arbeidsmarkt op te gaan. Wie daaraan voldoet, kan toch een positieve beoordeling krijgen.” En daarover beslissen niet de docenten of de school, maar de stagebegeleiders vanuit de stagebedrijven.

De grootste pijn zit bij de studenten die hebben gekozen voor de Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL), dat betekent een dag per week naar school en minimaal drie dagen werken met een arbeidscontract. “Bij sommige bedrijven is gewoon geen werk nu en dan kan het gebeuren dat studenten niet door hun proeftijd heen komen. Het idee is wel dat zodra er weer wat te doen is, die studenten ook weer aan de slag kunnen.”

Nieuwe werkelijkheid
Verder wordt er ook bij mboRijnland gekeken naar het creëren en simuleren van een werksituatie op de opleiding zelf. “Deels doen we dat al, we hebben bijvoorbeeld een autowerkplaats en een restaurant.” De nieuwe werkelijkheid vraagt dus wat creativiteit en flexibiliteit van studenten en mbo-opleidingen. En altijd blijven vragen, of een stapje verder gaan. “Soms wil smeken ook wel eens helpen”, aldus Vlieland.

 

Leiden Maatschappij Onderwijs Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×