Het Lucas van Leyden Fonds zorgt de komende jaren voor meer beeldende kunst in de openbare ruimte in Leiden. Zo werd recent ook een bijdrage geleverd aan de expositie 'Welkom in Leiden' in het Singelpark. (Foto: Chris de Waard).

70.000 euro voor winnaar Lucas Art Award

Het Lucas van Leyden Fonds maakt morgen de winnaar bekend van de Lucas Art Award. Deze internationale prijsvraag werd uitgeschreven door het fonds en moet leiden tot een kunstwerk dat een plek in de openbare ruimte krijgt en een link heeft met de wetenschap. Leiden profileert zich immers al jaren als een stad van cultuur en wetenschap. De winnaar krijgt 70.000 euro. 15.000 daarvan is prijzengeld, de rest is bedoeld om het kunstwerk de komende maanden te realiseren.

Er zijn nog twee kunstenaars in de race. De Koreaanse Kim Sooja en Cristina Lucas uit Spanje. De onthulling van het kunstwerk staat voor 2021 op de agenda. Het blijft drie jaar staan.

De winnaar van de Lucas Art Award is sinds gisteren bekend bij een select gezelschap, bestaande uit wethouder Yvonne van Delft, beeldend kunstenaar Emma van Noort, voorzitter Debbie Helaha van COC Leiden, conservator Dick van Broekhuizen van Museum Beelden aan Zee en beeldhouwer Josua Wechsler. Dit vijftal vormt namelijk de jury van de Lucas Art Award en kwam gisteren bijeen om de knoop door te hakken. Voorzitter Kitty Zijlmans van het stadscuratorium fungeert als juryvoorzitter.

Cultuurwethouder Yvonne van Delft over de Lucas Art Award.

“In de jury komen liefde voor kunst en voor de stad Leiden samen”, zegt zakelijk leider Mirjam Flik van het Lucas van Leyden Fonds. “De openbare ruimte is van iedereen en ik ben ervan overtuigd dat de jury een goede beslissing neemt voor de stad.” Beide kunstenaars hebben uitgebreide schetsontwerpen en haalbaarheidsplannen ingediend. Deze worden door de jury beoordeeld, waarna één kunstenaar als winnaar uit de bus komt.

Overgebleven deelnemers
Er zijn dus nog twee kunstenaars in de running voor de Award. Kimsooja (1957, Daegu, Zuid-Korea) woont en werkt afwisselend in New York, Seoul en Parijs. In haar werk benadert ze vanuit een humanistische visie en met een conceptuele houding begrippen over migratie, persoonlijke en globale identiteit en persoonlijke bewustwording. Dit doet ze met performances, film, fotografie en locatie-specifieke installaties met textiel, licht en geluid.

Cristina Lucas (1973, Jaén, Spanje) toont in haar werk een grote maatschappelijke betrokkenheid. Met haar installaties, videowerken, performances, tekeningen en foto’s belicht ze kritisch, maar ook speels en humoristisch sociale, politieke, historische en culturele thema’s als westerse dominantie, de rol van vrouwen, religie, het patriarchale systeem in de samenleving en de relatie tussen mens en natuur.

Beide kunstenaars hebben onlangs kennis gemaakt met Leiden om de stad zelf en beoogde locaties voor hun respectievelijke werken te zien. Cristina Lucas bezocht Leiden, Kimsooja maakte digitaal kennis. Beide kunstenaars werden voorgedragen door een team van scouts met grote kennis van de internationale kunstwereld: Colin Huizing, Sandrine van Noort en Mirjam Westen. “Kimsooja en Cristina Lucas zijn beiden kunstenaars die zich met hun werk richten op actuele maatschappelijke kwesties en wier werk internationaal wordt gevolgd”, aldus Huizing. “Hun werk past bij Leiden als stad van kunst en kennis en heeft zich bewezen in de openbare ruimte”, vult Van Noort aan.

 

 

Cultuur Leiden Kimsooja Lucas Art Award


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×