Het Circulair Warenhuis heeft een nieuw onderkomen op het terrein van DZB aan de Nachtegaallaan in Leiden. Wethouder Yvonne van Delft opende symbolisch het warenhuis door zich als eerste klant te melden bij de ingang van het nieuwe onderkomen.
Het bezoek van de wethouder is ook onderdeel van de werkbezoeken die de collegeleden deze week afleggen in het kader van de Week van het Ondernemerschap. In Leiden wordt gewerkt aan een circulaire economie waarin afval niet meer bestaat.
Hergebruik
Van Delft: “Voor een gezonde toekomst en ons klimaat richten we ons daarom op slim en zuinig grondstoffengebruik, veel minder afval, meer hergebruik en minder verspilling.” Om resultaten te behalen heeft de gemeente haar inwoners en stadspartners hard nodig, benadrukt de wethouder. “Door samen te werken willen we de circulaire economie versnellen. Met het door het ministerie beschikbaar gestelde budget kunnen we doorgroeien naar een circulair ambachtscentrum.”
Naast een selectie van hoogwaardige kringloop-producten, biedt het Warenhuis nu ook eigen upcycle-producten en bestaande circulaire producten van Nederlandse ontwerpers. Het Circulair Warenhuis wil een breder publiek aanspreken en het belang van hergebruik onder de aandacht brengen. “Het moet mensen aan het denken zetten over hoe we met onze spullen omgaan”, vertelt Rutger Bos, directeur van Stichting Kringloopbedrijf Het Warenhuis. “Dus niet direct als iets kapot is voor een nieuw goedkoop product kiezen, dat je ook weer weggooit als dat stuk gaat.”
Prijsvraag
Leiden is één van de winnaars voor het opzetten van circulair ambachtscentrum 2020. Het Warenhuis wil uiteindelijk doorgroeien naar een duurzaamheidsplein of Circulair Ambachtscentrum in de Leidse regio. Dat komt een stuk dichterbij nu Leiden bij de winnaars zit van de prijsvraag van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Samenwerking
Op korte termijn wordt een plan uitgewerkt om meer waardevolle materialen uit het grof huisvuil te halen. Dit gebeurt via een nieuwe route waarlangs grof huisvuil via Kringloopbedrijf Het Warenhuis op de Waard naar de Milieustraat wordt gebracht.
Hierbij wordt kennis en ervaring over waardevolle afvalstromen tussen medewerkers van de Milieustraat en Kringloopbedrijf Het Warenhuis gedeeld. Zo worden nieuwe mogelijkheden gecreëerd voor de medewerkers om te groeien van eenvoudig naar steeds specialistischer werk in het terugwinnen van de afvalstromen. Volgens Bos versterkt deze nieuwe vorm van samenwerking om meer werkgelegenheid creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te creëren.
Bankje van Studio Nienke Hoogvliet.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907