IJsmeester Adri Hendriks zet de watertoevoer open (Foto: Frank Steenkamp)

De IJsbaan in Voorschoten is weer klaar voor de winter

Bij ijsclub Voorschoten is zaterdagochtend de winter begonnen. Eerst werd met twintig vrijwilligers het terrein van de landijsbaan klaargemaakt. En om 11 uur zette ijsmeester Adri Hendriks de leidingen open. Over drie dagen staat het terrein onder water. Dan begint het wachten op een mooie vorstperiode.

Met het lenteweer van de laatste weken lijken de acties van de ijsclub wat overbodig, maar het is vaker gebeurd dat de wind eind november opeens ‘in de goede’ hoek kwam te zitten. Dan kan het hard gaan met de kou. Als de baan dan nog niet onder water staat, heb je als ijsclub het nakijken. Zoiets wil je niet meemaken.

Betonijzers
Dus gingen zaterdagochtend twintig vrijwilligers aan de slag op het omdijkte grasveld aan de Anthonie van Leeuwenhoeklaan. Rick Willemse, een Delftse techniekstudent, zorgde voor het opmeten van de 400-meterbaan. Anderen sjouwden met grote plastic tonnen die de baan moeten markeren en zetten ze met betonijzers vast in de grond.

Tegelijk werden te hoge grasranden gemaaid, want daar heb je als schaatser alleen maar last van. En 70-plusser Koos van der Geest klom in een hoge mast om de webcam weer aan te sluiten waarop iedereen straks kan zien of het ijs al dicht ligt.

Pluimverwachting

Daarna was het tijd om de sluizen open te zetten. IJsmeester Adri Hendriks draaide een klep open in de aangrenzende sloot en het water begon langzaam het terrein op te stromen. “Straks staat hier 20 centimeter water – dat is 6 miljoen liter. Na een paar nachten matige vorst heb je al een flinke ijslaag”, legt Hendriks uit.

Hendriks weet als geen ander dat dit tot nu toe de warmste herfst ooit is. Maar volgens hem zegt dat nog niks. “Als je naar de pluimverwachting van het KNMI kijkt, dan kán het eind volgende week al gaan vriezen.” Zelf hoopt hij dat het nog wat langer duurt. “Want als het tegen Kerstmis koud wordt, dan heb je meer kans op een flinke vorstperiode.”

Coronaveilig
Als de ijsbaan deze winter open gaat, zal het vanwege het coronavirus wel anders toegaan dan anders. Massaal binnen omkleden en opwarmen zal er zeker niet bij zijn. En ook het gedrang aan de bar voor een koek-en-zopie is in coronatijd een riskante bezigheid.

De ijsclub heeft flink gepuzzeld om het schaatsen coronaveilig straks te kunnen organiseren. De toegang loopt straks bijvoorbeeld buiten langs het clubhuis, mét anderhalve meter afstand. Op de ijsbaan zelf zal het wel lukken om afstand te houden. Op een oppervlak van 20.000 vierkante meter is er ruimte genoeg voor een paarhonderd schaatsliefhebbers.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Sleutelstad (@studiovoorschoten)

Nieuws Sport Voorschoten schaatsen


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×