Geen daling positieve tests, deze week (foto: Rob van Dullemen)

Coronacijfers vallen tegen: geen daling deze week

Met 6093 nieuwe besmettingen meldt het RIVM vandaag opnieuw tegenvallende cijfers. De dalende trend die begin november was ingezet, blijkt deze week te stagneren. Het landelijke besmettingscijfer van afgelopen etmaal is het hoogste sinds acht dagen.

Intussen stijgen de nieuwe ziekenhuisopnames weer licht. En ook de sterftecijfers door corona dalen niet meer. Ze schommelen al een tijdje rond de 65 overlijdens per dag.

Premier Mark Rutte was er vrijdagavond bij zijn wekelijks TV-gesprek bij de NOS duidelijk over. De 5974 nieuwe coronagevallen van die dag waren een tegenvaller. Dat cijfer lag ruim vijfhonderd hoger dan het gemiddelde van vorige week. Vandaag blijkt dus dat het niet bij één tegenvallend cijfer blijft.

Halveren
Nu al is duidelijk dat het totale aantal nieuwe besmettingen deze week niet lager uitkomt dan vorige week. En dat terwijl er een daling tot minder dan 1300 nieuwe gevallen per dag nodig is om rond de kerstdagen meer mensen thuis te mogen ontvangen en misschien de horeca weer te kunnen openen.

Met nog een ruime maand te gaan zouden de cijfers elke twee weken minstens moeten halveren. Daar lijkt het op dit moment niet op. Rutte herhaalde vrijdag nog maar eens dat zo’n daling alleen mogelijk is als iedereen zich aan de huidige regels houdt.

Regio
Ook in onze regio is de daling van nieuwe besmettingen praktisch stilgevallen. Leiden en Voorschoten laten nog wel wat lagere cijfers zien dan vorige week, maar daar tegenover staat ruim 50 procent toename in Oegstgeest. Gerekend per inwoner telt deze gemeente deze week net zoveel nieuwe besmettingen als Amsterdam.

In Zoeterwoude lopen de besmettingen relatief nog hoger op. Deze week gaat het richting 25 nieuwe gevallen. Op achtduizend inwoners komt dat neer op ruim 300 per honderdduizend. Dat is veel meer dan in Amsterdam en even veel als in de grotere regionale brandhaarden Alphen en Gouda. Een verschil is wel dat er de laatste weken in Zoeterwoude niemand aan het coronavirus is overleden. In Gouda waren er tot nu toe deze week alweer zes sterfgevallen, in Alphen drie.

Urk
De verschuiving van steden naar dorpen lijkt de laatste weken een landelijk patroon. In de drie grootste steden blijven ook deze week de besmettingscijfers weer dalen, net als in Leiden. Voor recordcijfers zorgt de laatste dagen het dorp Urk: een hechte gemeenschap, waar men ronduit erkent dat men veel moeite heeft om afstand te blijven houden. Toch zal dat dit najaar nog wel even nodig blijven.

Dit bericht past binnen het project De Coronamarathon. De research ervoor wordt ondersteund door het Leids Mediafonds

 

 

 

 

 

Leiden Maatschappij Nieuws Oegstgeest Regio Zoeterwoude Coronacrisis De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×