BCL-oprichter Henny Wiggers samen met voorzitter Chris Verplancke tijdens het dertigjarig jubileum van de ondernemersclub. (Foto: Chris de Waard).

Naamgever Henny Wiggers van kledingwinkelketen Henny's Rits overleden

Henny Wiggers is vanmorgen overleden. De oprichter van de winkelketen in vrijetijdskleding Henny’s Rits is 76 jaar geworden. Hij was al enige tijd ziek. Henny kreeg als ondernemer grote bekendheid in de stad via zijn eerste winkel in de Jan Vossensteeg.

De slogan ‘één broek voor twee billen’ die ook jarenlang door de ether schalde via radiopiraat Freewave waarvan Wiggers een van de eerste adverteerders was, droeg daar zeker aan bij. Later kwamen er winkels bij in verschillende plaatsen in de regio. Die worden al een decennium geleid door zoon Jeroen.

Sport 50
Wiggers was naast ondernemer ook organisator. Hij stond aan de wieg van talloze initiatieven in Leiden en omgeving. Zo richtte hij in de jaren ’80 de ondernemersclub Sport 50 op. Een gezelligheidsclub die ook jaarlijks een aantal goede doelen steunde. Toen de vijftig leden bereikt waren, werd de naam veranderd in Business Club Leiden (BCL) en mocht het ledenaantal groeien tot honderd.

Chris Verplancke is al een jaar of tien voorzitter van de door Henny Wiggers opgerichte Business Club Leiden.

De BCL is nog steeds een zeer actieve serviceclub van Leidse ondernemers die maandelijks bijeenkomen bij Koetshuis De Burcht. Eigenaren Tom en Clarita van het Koetshuis reageren verslagen op het overlijden van Wiggers. Net als voorzitter Chris Verplancke van de Business Club Leiden. De club heeft toch al een erg slecht jaar. Er overleden eerder al zes leden.

Eigenaar Tom Holswilder van Koetshuis de Burcht was heel lang bevriend met Henny Wiggers.

Gouden Speld
In 2010 kreeg Henny Wiggers voor al zijn activiteiten de Gouden Speld van de gemeente Leiden. Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de BCL kreeg hij het gouden eerbetoon uit handen van de Leidse burgemeester Lenferink.

De Business Club Leiden had een heel speciaal cadeau voor Henny Wiggers die aan de wieg stond van de ondernemersclub die toen nog Sport 50 heette. (Video: Chris de Waard).

In 2017 bestond de BCL dertig jaar. Dat werd gevierd op een bijzondere plek. In de burcht. Daar werd Wiggers uitgebreid in het zonnetje gezet door de leden van de club en kreeg hij een bijzonder cadeau. Het door toenmalig stadsdichter Wouter Idema geschreven gedicht ‘Henny van Leyden’.

Propop
Als spin-off van de BCL begon Wiggers in 1990 ook met Propop. Een ‘zestigerjarenfeest zonder opsmuk’ zoals Henny het zelf noemde. Het werd eerst vele jaren gehouden in de Stadsgehoorzaal en beleefde later ook nog enkele edities in Minerva en Danssalon In Casa. De kaarten waren steevast uitverkocht. Niet in de laatste plaats doordat Wiggers als ondernemer pur sang alle leden van de BCL gewoon een stapel kaarten toestopte en er vervolgens een factuur achteraan stuurde. Daar konden de meeste clubleden wel om lachen. De kaarten kon iedereen sowieso makkelijk kwijt, want er waren ruim voldoende mensen die je daarmee een plezier kon doen. Er stonden dan ook altijd grote namen op het podium. The Shoes, Shocking Blue, ZZ and the Maskers en Harry Slinger. Ook de BCL Blues Band zorgde elk jaar in oktober voor een swingend optreden.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×