Stadsdichter Marianne van Velzen met haar debuutbundel 'Rembrandt kan leiden'. (Foto: Gerry van Bakel).

Stadsdichter brengt debuutbundel uit: ‘Je moet geen haast hebben’

De titel van stadsdichter mag Marianne van Velzen dankzij de coronacrisis nog een half jaar extra dragen, maar zaterdag 28 november komt er wel een bloemlezing uit van haar gedichten. “Het is mijn beeld van Leiden. Ik hoop dat mensen mijn liefde voor de stad erin horen.”

Marianne van Velzen is sinds januari 2018 de stadsdichter van Leiden. Ze schreef in die drie jaar ruim honderd gedichten. Voor de opening van een boekenwinkel, het Rembrandtjaar of om ondernemers een hart onder de riem te steken. Een selectie van 42 gedichten is uiteindelijk in de bundel ‘Rembrandt kan leiden’ terechtgekomen. “Kiezen is lastig. Je kunt ze niet allemaal opnemen. Van sommige stond voor mij vast: die horen er echt in. Andere gedichten vond ik achteraf minder goed of vertoonden een overlap. Ik vind dat het een mooie, brede selectie is geworden.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met stadsdichter Marianne van Velzen over haar debuutbundel ‘Rembrandt kan leiden’.

Een testament wil Van Velzen het niet noemen, dat vindt ze veel te zwaar klinken. “Ik krijg vooral een grote glimlach bij drie jaar stadsdichterschap. Voor mij is het een vrolijke verzameling, een mooi boeket. Ik hoop dat mensen die de gedichten lezen er door geraakt worden of er een gevoel of omgeving in herkennen.” En omdat het nu lastig is om coronaproof een nieuwe verkiezing te organiseren is Van Velzen gevraagd voor een half jaar bij te tekenen. “Ja, graag natuurlijk.”

Hoe lang Van Velzen over elk gedicht heeft gedaan, kan ze niet zeggen. “Het is een combinatie van de opdracht, inspiratie en werklust. Ik leg een gedicht altijd even weg, om er een dag later nog eens naar te kijken en aan te schaven. Het is vaak een heel gepuzzel. Woorden verplaatsen, weglaten of vervangen door een ander woord.” Het duidelijkst is dat bij het gedicht ‘Palindroom voor Leiden’. “Dat kun je van boven naar onderen lezen en omgekeerd. Dat is altijd een heel erg leuk gedicht om voor te dragen.”

Lijdensweg
Het titelgedicht heeft een speciale betekenis voor Van Velzen. “Het is een sonnet en dat was echt buiten mijn comfortzone. Ik vond het leuk om de plaatsnaam Leiden in de titel te verwerken, maar dan zonder hoofdletter. En ik ben er heel trots op dat ik daarmee in de zaterdagbijlage van de NRC heb gestaan.”

Buiten haar comfortzone, maar daarmee is niet gezegd dat het stadsdichterschap een lijdensweg was. “Het was zeker geen lijden. Er zaten af en toe wel spannende opdrachten bij of voordrachten voor een groot publiek. En dan onder tijdsdruk. Ik vind een deadline wel fijn, gelukkig, want als stadsdichter heb je vaak een deadline voor je gedichten. Maar je moet je niet hoeven haasten.”

Zaterdag 28 november presenteert Marianne van Velzen haar gedichtenbundel ‘Rembrandt kan leiden’ via een live stream. Meekijken kan via Facebook. Het boek is te koop via de website van de uitgeverij en in de boekhandels van Leiden, onder andere Index Poetry, Kooyker en De Kler.

 

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×