Eén van de graancirkels is te vinden langs de Willem de Zwijgerlaan. (Foto's: IJsbrand Terpstra).

Gespot: graancirkels om complottheorieën tegen te gaan

Op meerdere plekken in Leiden zijn sinds kort kleine graancirkels te zien. Over het gras ligt een laag aarde met in het midden een houten bordje: ‘Zaai een graancirkel. Geen angst’. Op andere plekken staat alleen een bordje. Buro Anti Reklame zit achter het mysterieuze fenomeen. Hoe paradoxaal ook, de graancirkels moeten tegenwicht bieden aan complottheorieën die sinds de uitbraak van het coronavirus steeds meer de ronde doen.

Een van de oudste complottheorieën gaat over aliens die hun UFO’s parkeren in een graanveld. De landing van de buitenaardse voertuigen zou het koren compleet wegvagen waardoor een cirkel zonder graan overblijft. Buro Anti Reklame, dat niet bekend wil maken wie erachter zit, draait de theorie om. Ze roepen op om juist wel graancirkels te zaaien. “We wilden iets positiefs tegenover de angst van complottheorieën zetten”, zeggen ze tegen Sleutelstad. “Het is niet omdat we in buitenaardse wezens geloven.”

Volgens de graancirkelkaart van het initiatief zijn er op dit moment negen graancirkels gezaaid in Leiden. Als het aan de anti-complotdenkers ligt, blijft het daar niet bij. “Wat ons betreft komen er ontelbaar veel. De meergranencirkel zaait zichzelf uit, dus wie weet nemen ze de wereld wel over”, zeggen ze. Zelf kunnen mensen een aanvraag doen om een graancirkel te zaaien. “Door nu te zaaien, hopen we in het voorjaar te genieten van de dansende pluimen en in de zomer te kunnen oogsten.”

R
Het is niet de eerste keer dat Buro Anti Reklame zich roert in het Leidse straatbeeld. Afgelopen zomer stond er tegenover de stadsletters ‘LEIDEN’, die waren neergezet om de nieuwe studenten te verwelkomen, opeens de letter ‘R’. “De Leidse R is over het hoofd gezien en is een ontastbaar onderdeel van de Leidse cultuur. Het is toch gezellig dat mensen daar alsnog mee op de foto kunnen?”, reageerde het bureau toen. De ‘R’ mocht van de gemeente Leiden blijven staan omdat het object kleiner was dan vijftien vierkante meter en geen overlast gaf.

De graancirkel bij de Willem de Zwijgerlaan

Duurzaamheid Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×