Donkersteeg. (Foto: Chris de Waard).

Verlichting voor Donkersteeg door eenrichtingsverkeer

Om de drukte in de smalle Donkersteeg beheersbaar te houden, mogen mensen sinds afgelopen zaterdag nog maar één kant op lopen. Het eenrichtingsverkeer zorgt ervoor dat het winkelende publiek bij drukte steeds voldoende afstand van elkaar kan houden.

Volgens centrummanager Gijs Holla is de proef het gevolg van diverse signalen dat het in de Donkersteeg op bepaalde momenten te druk was. “Dit is vooral op zaterdagmiddag het geval”, zegt Holla. “Afgelopen zaterdag werden voetgangers door borden en beveiligers gewezen op de maatregel en dat is prima ontvangen.”


Verslaggever Chris de Waard in gesprek met centrummanager Gijs Holla

Op momenten dat de winkels geopend zijn, is de looproute in de Donkersteeg vanaf de Haarlemmerstraat richting de Hoogstraat. Voetgangers die de andere kant op willen wordt aangeraden gebruik te maken van de de Catharinabrug richting de Stille Mare. Centrummanagement bekijkt nog of het eenrichtingsverkeer bevalt en ook de komende periode ingevoerd zal worden.

Het is overigens niet voor het eerst dat de gemeente deze vorm van crowdmanagement toepast, merkt een scherpte Twitteraar op. In 1862 werden looprichtingen ingevoerd na drukte en overlast op de Botermarkt. Op 17 september 1862 schreef de Leydse courant dat die maatregel tot veel ongeregeldheden had geleid.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×