De prille start van het Leidse Bio Science Park

Boek over Leiden Bio Science Park: 'Het is meer dan alleen een bedrijventerrein'

Historicus Cor Smit heeft zich de afgelopen anderhalf jaar verdiept in de geschiedenis van het Leidse Bio Science Park, met als eindresultaat een boek. Het boek wordt woensdagmiddag gepresenteerd in het bijzijn van wethouder Paul Dirkse en vice-rector magnificus van de Universiteit Leiden Hester Bijl.

Het Bio Science Park is het gebied tussen station Leiden Centraal en de snelweg A44. Smit: “Het is veel meer dan alleen een bedrijventerrein. Er zijn ook veel onderwijsinstellingen gevestigd, zoals de universiteit, het hbo en het mbo. Daarnaast rijzen er nu woontorens tussen de bedrijfspanden op. Het gebied is één van de belangrijkste plekken in Europa voor biomedische kennis en biotechnologie. In totaal zijn er 20.000 arbeidsplaatsen, en tussen al die mensen lopen er nog 10.000 studenten rond.”


Historicus Cor Smit in gesprek met Nieuws071-presentator Cor van der Velden

Biologisch gegroeid
Dat het Bio Science Park nu zo succesvol zou zijn, had niemand van tevoren gedacht. Smit: “Het gebied was in 1982 nog een polder. De gemeente wilde er graag woningen op bouwen, en de universiteit dacht alleen maar aan onderwijsgebouwen. Maar hoogleraar Schilperoort had in die tijd in de Verenigde Staten gezien hoe universiteiten en bedrijven op één terrein samenwerkten, en hij wilde dat systeem ook naar Leiden brengen. Nadat hij positieve reacties had ontvangen van de Leidse ambtenaren, kon de bouw van het park beginnen.”

Vervolgens is het gebied langzamerhand steeds groter geworden, of biologisch gegroeid, zoals Smit het noemt. “In de loop van de tijd is dit gebied de juiste voedingsbodem geworden voor een aantal grote bedrijven, zoals Janssen & Janssen en start-uphuisvester Biopartner.”

Hoewel Smit zijn boek heeft geschreven in opdracht van Biopartner, heeft hij niet het gevoel dat hij op de vingers is gekeken. “Er staat de nodige kritische evaluatie in het boek, en er waren een paar gevoelige onderwerpen. Dan is het een kwestie van subtiel opschrijven, maar niet wegstrepen.”

De boekpresentatie is woensdagmidag live te volgen en start om 12.30 uur.

Economie Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×