Carbidschieten. (Foto:Wiki Commons, Jjdez).

Verbod op carbidschieten in Leidse regio, Zoeterwoude denkt nog na

De gemeenten in de Leidse regio hebben dinsdagavond overlegd over een mogelijk verbod op carbidschieten. Landelijk komt er geen algemeen geldend verbod, waardoor elke gemeente zelf kan besluiten op welke manier er met de melkbustraditie wordt omgegaan. In de Leidse regio doet elke gemeente dat op haar eigen manier.

In Leiden kondigde burgemeester Henri Leferink maandagavond al aan dat carbidschieten verboden gaat worden. Dat verbod geldt van 1 december 2020 tot en met 31 januari volgend jaar. Ook de gemeente Voorschoten gaat het knallen verbieden en volgt daarmee het advies dat dinsdag na een regionale vergadering is uitgebracht.

Het verbod op carbid wordt opgenomen in de Algemene Plaatselijke verordening (APV). In Leiderdorp stond zo’n verbod op carbidschieten al langer in de APV en daar komt dit jaar geen verandering in. Ook burgemeester Jaensch van Oegstgeest wil deze jaarwisseling geen carbidknallen: in de gemeenteraad wordt donderdagavond gesproken over een verbod.

In Zoeterwoude, waar jaarlijks het meeste carbid wordt afgeschoten en het langzaam een traditie is geworden, is nog geen besluit genomen. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat het een jaarlijks terugkerend thema is dat ook dit jaar op de agenda staat.

Geluids- of milieuoverlast
Dat carbid dit jaar een landelijk onderwerp van discussie is, komt door het verbod op vuurwerk. Veel burgemeesters gaan er vanuit dat die coronamaatregel tot gevolg heeft dat het afschieten van carbid veel populairder zal worden. Het afsteken van carbid in een melkbus zonder dat de juiste veiligheidsmaatregelen in acht worden genomen, kan tot flink letsel leiden.

In het algemeen mag in bewoonde gebieden sowieso niet met carbid geschoten worden. Het is namelijk verboden om geluids- of milieuoverlast te veroorzaken. Desondanks heeft het landelijke veiligheidsberaad geen landelijk verbod ingesteld. In streken waar de carbidtraditie al vele jaren bestaat, mag het afsteken dit jaar gewoon doorgaan.

112 Sleutelstad Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×