Deze zomer was het regelmatig druk in de Leidse winkelstraten. (Foto: Rob van Dullemen)

Drukte in centrum beter in beeld, gemeente neemt minder maatregelen

Met camera’s op drie plekken in het centrum meet de gemeente Leiden hoeveel mensen er per kwartier langskomen. De zaterdagmiddag blijkt  een druk moment, maar straten leegvegen doet de gemeente niet meer. In het voorjaar gebeurde dat nog wel toen de Haarlemmerstraat twee keer werd afgesloten. Nu kijkt de gemeente vooral naar de communicatie. Een belangrijk middel daarvoor is de druktekaart.

Met Black Friday, Sinterklaas en Kerst in het vooruitzicht is de verwachting dat veel mensen naar het centrum van Leiden komen voor hun inkopen. In coronatijd is hhet daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat het niet te druk wordt en mensen voldoende afstand kunnen houden. De gemeente gebruikt daarvoor sinds de zomer data van de druktekaart, waar een flink stuk techniek achter schuilgaat.

Paspoppen
De kleuren groen, geel of rood op de plattegrond geven aan hoe druk het is in het centrum. Bij de kleur rood wordt mensen ontraden om naar de binnenstad toe te komen. Bij de kleur groen ben je als bezoeker van harte welkom. “Deze kleuren gebruiken wij vervolgens in onze actieve communicatie”, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Afbeelding ter illustratie, niet de drukte op dit moment.

Om de gegevens voor de druktekaart te verzamelen staat op drie plekken in de binnenstad een acht meter hoge paal. Eentje aan het begin van de Haarlemmerstraat als je vanaf de Beestenmarkt komt, een andere staat bij de Hartebrugkerk en de derde op de Visbrug voor het pand van de oude V&D. Ze registreren hoeveel mensen er ieder kwartier passeren. De camera’s letten alleen op hoofden en schouders en registreren geen individuele personen. “Dus als je met twee paspoppen langsloopt, dan registreert het systeem dat als drie personen”, legt centrummanager Gijs Holla beeldend uit.

Inschatting
In het voorjaar is de Haarlemmerstraat twee keer afgesloten omdat het te druk was en mensen geen anderhalve meter afstand konden houden. Voor de ondernemers was dat even schrikken. De druktekaart moest die abrupte sluitingen voorkomen door bezoekers te waarschuwen als het te druk is. Een ander doel van de tool was volgens Holla om ‘een beetje meer objectiviteit’ toe te voegen aan het wel of niet afsluiten van de Haarlemmerstraat. “Iedereen heeft er een andere inschatting bij”, zegt Holla.

Er zijn daarom waarden vastgesteld door de gemeente die vertellen wanneer de situatie als druk wordt bestempeld. Wanneer er binnen een kwartier meer dan 350 mensen de camera bij de Hartebrugkerk passeren, gaat dat gedeelte op rood. Op deze manier is te zien dat het op zaterdagmiddag tussen twaalf en drie regelmatig behoorlijk druk is. Toch is er sinds de komst van de druktemeters niet meer hard ingegrepen.

Aandacht
In gevallen van een tijdelijke piek is fysiek ingrijpen volgens de gemeente niet nodig; dat gaat vanzelf over. In de zomer werd niet ingegrepen vanwege het lage aantal besmettingen dat er toen was. En, in oktober is vooral ingezet op gerichtere communicatie: “Dat doen we met boodschappen als: kom alleen, kom op een ander moment terug als dat kan en zoek een ander gebied in de binnenstad”, zegt een woordvoerder. “Het heeft ervoor gezorgd dat de druktekaart daarna niet meer rood is uitgeslagen.”

Het is goed nieuws voor de winkeliers van de binnenstad, want een afgesloten straat betekent ook geen klanten. Wel is het belangrijk dat er veel gekeken wordt op de druktekaart. Na de lancering werd de kaart een paar dagen ruim duizend keer per dag bekeken, maar dat aantal daalde al snel naar slechts een paar honderd keer per week. De gemeente is dan ook bezig met het opnieuw onder de aandacht brengen van de druktekaart.

Advertentie

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×