(Video: Openbaar Ministerie).

OM in hoger beroep in zaak 'Thialfschutter': geen zware mishandeling, maar poging doodslag

De 60-jarige Leidenaar die op 7 januari 2017 bij het Thialfstadion in Heerenveen een man beschoot met wie hij een zakelijk conflict had, gaat als het aan het Openbaar Ministerie ligt 3,5 jaar de cel in. De schutter raakte het slachtoffer in zijn hand. Dat gebeurde op de avond van het EK schaatsen.

De rechtbank Noord-Nederland in Leeuwarden veroordeelde de verdachte op 5 juni 2019 tot een gevangenisstraf van 30 maanden voor zware mishandeling en een poging tot afpersing. Zowel de verdachte als het OM gingen toen in hoger beroep. De aanklager in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), verdenkt de man van een poging doodslag in plaats van mishandeling. De strafeis valt daarom nu hoger uit. Voor een poging tot afpersing ziet het OM geen bewijs en vroeg het gerechtshof de verdachte daarvan vrij te spreken.

Poging doodslag
De AG vindt dat de poging doodslag wettig en overtuigend kan worden bewezen, ondanks het ontbreken van het wapen. Zo weerlegde de aanklager gisteren op de zitting allereerst de verklaring van de verdachte dat niet hij maar het slachtoffer een wapen bij zich had. De AG stelt onder meer dat op basis van verklaringen van broers van de verdachte duidelijk is geworden dat deze van wapens houdt en er ook één bezit. Daarnaast had het slachtoffer volgens de AG ook geen enkele reden om een wapen te pakken. “Hij kon gewoon wegrijden.”

Vingers verbrijzeld
Een belangrijke vraag in deze zaak is of het letsel dat het slachtoffer heeft opgelopen daadwerkelijk afkomstig is van een wapen. Volgens de AG kan dat inderdaad worden vastgesteld. Mede door nader onderzoek dat is uitgevoerd in de fase van het hoger beroep. “Gelet op de rapportages van het Nederlands Forensisch Instituut en wat de deskundige vandaag heeft verklaard, trek ik de conclusie dat met het wapen een projectiel is verschoten, dat de kootjes van de twee vingers heeft verbrijzeld.”

Ook vindt de AG dat de verdachte een motief heeft. Hij wilde geld zien van het slachtoffer. Daarvoor was hij zelfs speciaal vanuit Brazilië naar Nederland gereisd. “Ook al zou verdachte terecht mogen menen dat hij recht heeft op een bepaald geldbedrag, dan mag hij niet voor eigen rechter spelen. Hij had zich tot een advocaat kunnen en moeten wenden om een civiele procedure te starten.”

Buurtsuper
De verdachte is na het incident naar het buitenland gevlucht. Duidelijk is volgens de AG dat hij niet gevonden wilde worden. “In plaats van zich bij de politie te melden, vluchtte de  verdachte een aantal dagen later naar Spanje. Hiervoor heeft hij in de plaatselijke buurtsuper gevraagd of iemand hem voor 200 euro over de grens naar België wilde brengen. Hij wist namelijk uit de media dat hij werd gezocht.”

Het gerechtshof in Leeuwarden doet over twee weken uitspraak.

112 Sleutelstad Leiden Schietpartij bij Thialf


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×