(Foto's: Google Maps).

Windkracht bepaalt verlichting op schoorsteen Langegracht

De schoorsteen van de E.ON-centrale aan de Langegracht wordt weer verlicht. Het idee is om op de schoorsteen in kleur te projecteren welke windkracht het op dat moment is. De projectie is zichtbaar vanaf het centrum van de stad. Naar verwachting is het vanaf maart 2021 te zien.

Op de Langegrachtzijde van de schoorsteen van de centrale is vanaf volgend jaar de geprojecteerde windkracht te zien die verandert van kleur afhankelijk van de windkrachtsterkte. Om ‘lichtvervuiling’ minimaal te houden wordt de toren vanaf één kant verlicht. De projectie is zichtbaar vanaf het moment dat de straatverlichting ’s avonds aangaat tot middernacht. Om te voorkomen dat de schommelingen in windkracht zorgen voor een grote afwisseling in kleur, verandert de kleur na minimaal 15 minuten.

“Tijdens de bespreking van de gebiedsvisie voor het Energiepark, sprak ik met de gemeenteraad af om te onderzoeken of de schoorsteen weer verlicht kan worden”, zegt wethouder Fleur Spijker. “En dat kan!” Eerder werd de schoorsteen al van alle zijden verlicht. Vanaf 2018 was dat niet meer het geval.

Vanaf de Langegrachtzijde van de toren wordt de schoorsteen verlicht met vier projectiespots. Deze LED spots staan op het dak van de centrale en reageren op de windkracht via een windmeter. Door gebruik te maken van LED en de GOBO projectietechniek is er geen strooilicht en kan de lichtstraal precies worden gericht, zodat lichtvervuiling minimaal is.

Vleermuizen
Ook is rekening gehouden met de natuur. Een onderzoek naar de flora en fauna die is uitgevoerd laat een positief resultaat zien voor de manier van verlichten. De definitieve kleuren van het licht worden bepaald tijdens de installatie. De kleur blauw wordt sowieso niet gebruikt. Deze kleur zou vleermuizen kunnen hinderen.

De kosten voor de aanleg en het onderhoud van de verlichting wordt door de gemeente Leiden betaald. Uniper, de eigenaar van de centrale, neemt de energiekosten op zich en zorgt voor enkele voorbereidende maatregelen, waaronder het aanpassen van de bliksemafleiding. Volgens de planning gaan de lichten in maart 2021 schijnen.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×