(Foto's: Emile van Aelst en Reanne van Kleef).

Leiden kleurt oranje: 'Stop geweld tegen vrouwen!'

De Leidse Koornbeursbrug kleurde gisteravond Oranje. Daarmee wordt aandacht gevraagd voor het geweld tegen vrouwen, dat ook in Nederland op grote schaal plaatsvindt. Naast de Koornbeursbrug werden ook de Hartebrugkerk, de Schouwburg, museum Volkenkunde en de oude UB, de universiteit en de Zeevaartschool oranje uitgelicht.

Maar liefst 45 procent van de vrouwen en meisjes in Nederland heeft sinds haar vijftiende minimaal één keer last gehad van geweld. Slechts een klein deel daarvan wordt geholpen. “Schandalig”, zegt Hanneke de Winter. Ze organiseerde samen met een klein actiecomité gisteren de kick-off van de periode dat er extra aandacht gevraagd wordt voor het probleem. In de periode tussen 25 november (internationale dag tegen geweld tegen vrouwen) en 10 december (internationale mensenrechtendag) worden meerdere bijeenkomsten georganiseerd.

Ook wethouder Marleen Damen was aanwezig. “Juist in 2020 is dit een heel belangrijk onderwerp. We zien dat tijdens corona het geweld tegen meisjes en vrouwen wereldwijd met een derde is toegenomen. En dat percentage is al veel te hoog.”

Generatie
Volgens de wethouder is het ook een probleem dat vrouwen en meisjes er veel te weinig over praten, omdat ze zich ervoor schamen. “De enige manier om het probleem om te lossen is om erover te praten. Juist op zo’n dag als vandaag, waarop we wereldwijd, in Nederland, in Leiden samen zeggen: wij staan op tegen geweld tegen vrouwen. Dat helpt om het gesprek erover te openen en hopelijk helpt het ook al die vrouwen die geweld meemaken in hun dagelijks leven.”

In Leiden loopt een programma om huiselijk geweld tegen te gaan. Damen: “Het is belangrijk dat mensen aangifte doen bij huiselijk geweld, het vertellen en dat we zowel de daders als de slachtoffers gaan helpen. Alleen maar boos worden op de daders helpt niks. Je moet juist zo’n gezin samen gaan helpen om te voorkomen dat de volgende generatie weer te maken krijgt met geweld.”


De speeches van Hanneke de Winter en Marleen Damen.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×