(Foto: Chris de Waard).

LUMC start onderzoek naar revalidatie van ouderen met COVID-19

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat samen met Europese partners onderzoek doen naar het herstel van oudere COVID-19-patiënten. Daarnaast wordt het huidige Europese revalidatie-aanbod onderzocht met als belangrijkste vraag: wat werkt er en wat werkt er niet? Deze kennis leidt tot betere zorg voor ex-COVID-19-patiënten.

Er is nog onvoldoende kennis over het herstel van patiënten die een corona-infectie hebben doorgemaakt. En ook over welke patiënten het meeste baat hebben bij revalidatie. Daarom heeft hoogleraar Ouderengeneeskunde in het LUMC Wilco Achterberg het op zich genomen om deze studie op te zetten. Dat doet hij vanuit het UNC in Zuid-Holland, een samenwerking tussen het ziekenhuis en ouderenorganisaties in de provincie.

“Het is een unieke studie omdat het de eerste is naar revalidatie van ouderen, op Europees niveau”, vertelt Achterberg. Voor deze studie wordt gebruik gemaakt van gegevens uit Europese landen die standaard worden verzameld tijdens het revalidatietraject. “Denk hierbij aan de medische voorgeschiedenis, symptomen, duur van ziekenhuisopname en het dagelijks functioneren van de patiënt op het moment van opname en na ontslag.”

Spiermassa
De meerderheid van de patiënten met COVID-19 die wordt opgenomen in het ziekenhuis is ouder dan 70 jaar. Sommigen van hen hebben op de intensive care aan de beademing gelegen. Dit betekent vaak dat zij meerdere weken in bed hebben doorgebracht, waardoor hun spiermassa en longfunctie is afgenomen. Als patiënten in hun dagelijks functioneren worden beperkt door deze gevolgen, kan dat een reden zijn om revalidatiezorg voor ouderen in te zetten.

Op dit moment hebben zich al meer dan twintig aanbieders van revalidatie voor ouderen aangemeld om bij te dragen aan de studie. Gedurende het komende jaar worden in elk deelnemend land gegevens van zo’n vijftig patiënten verzameld via de revalidatieaanbieders. Achterberg: “Door meer inzicht te krijgen in de effectiviteit van revalidatie zal de zorg alleen maar beter worden. De eerste uitkomsten van de studie verwachten we eind 2021.”

Leiden Maatschappij Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×