(Foto: J.P. Kranenburg).

Computersysteem Sportfondsen Nederland gegijzeld

Criminelen hebben de computersystemen van Sportfondsen Nederland gehackt. Het gaat om een digitale inbraak waarbij gijzelsoftware is geïnstalleerd op de systemen waar in onze regio Sport- en Recreatiecentrum De Does in Leiderdorp en Zwembad het Wedde in Voorschoten op draaien. Dat gebeurde al op 10 november, maar de problemen zijn nog niet opgelost.

Ransomware of gijzelsoftware is een chantagemiddel op internet. Letterlijk vertaald, betekent ransom losgeld. Dat is dan ook precies wat de hackers van het zwembad willen. Tegen betaling wordt dan een code verstrekt waarmee de versleutelde gegevens weer toegankelijk worden. Zwembadmanager Ferdy Dreef van De Does wil zelf geen vragen beantwoorden en verwijst naar woordvoerder Kitty van der Valk van Sportfondsen Nederland. Die meldt dat de hack inderdaad al op 10 november plaatsvond en dat er sindsdien geen toegang meer is tot de getroffen systemen.

Op vragen over losgeld wil Van der Valk geen antwoord geven. De politie heeft de zaak in onderzoek en zolang dat niet is afgerond worden er geen mededelingen gedaan. Wel is duidelijk dat er niet is betaald. Sportfondsen is momenteel druk bezig met het opnieuw opbouwen van de ict-infrastructuur. Hoe lang dat gaat duren, is nog niet duidelijk.

De digitale inbrekers hebben tijdens de lock downperiode toegeslagen. Toen de zwembaden op 19 november weer open mochten, werden de gevolgen ook voor de bezoekers duidelijk. Verschillende systemen werken niet, waaronder het leerlingvolgsysteem. Meerbadenkaarten en abonnementen kunnen niet worden verstrekt en ook leskaarten kunnen niet verlengd worden. De directie van Sportfondsen laat momenteel door experts onderzoeken of er ook persoonlijke informatie van klanten is gelekt. De uitkomst van dat onderzoek is er nog niet.

112 Sleutelstad Leiderdorp Sport Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×