In de zomer mocht de horeca onder behoud van de anderhalvemeterregels wel open. (Archieffoto: Lieuwe van Slooten).

Leidse horeca dreigt met illegale opening: 'We kunnen niet anders'

Een deel van de horeca in Leiden gaat op 17 januari weer open. Dat zegt David Zock van de Leidse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De Leidse ondernemers sluiten zich aan bij een actie van vijftig lokale afdelingen van KHN om op die datum illegaal weer open te gaan. “Het water staat ons gewoon aan de lippen. Het is twee over twaalf”, legt Zock uit.

Door de tweede lockdown is de horeca al sinds half oktober gesloten en het is nog niet duidelijk wanneer caf├ęs en restaurants weer open mogen. De ondernemers vinden de compensatie voor deze gedwongen sluiting onvoldoende. “De gesprekken die de landelijke afdeling met het kabinet heeft, lijken op niks uit te lopen terwijl de nood hoog is”, zegt Zock, zelf eigenaar van restaurant Aan den Rijn, tegen mediapartner Omroep West.

Schuld
De horecaondernemers in Leiden hebben er bewust voor gekozen om pas in het nieuwe jaar in actie te komen. “In december dit statement maken lijkt ons niet verstandig gezien de drukte in de binnensteden de afgelopen periode. Daar willen wij als horeca niet de schuld voor krijgen”, vertelt Zock. “Het lijkt ons beter dit statement te maken als de drukte rondom de feestdagen voorbij is. Dan kunnen we weer rustig opbouwen met open gaan.”

Ruud Witteman, eigenaar van vijf horecagelegenheden in Leiden, legt uit waarom hij zich bij de actie heeft aangesloten. “Je kan niet anders. Niemand wil ondeugend zijn, maar we moeten nu wel.” Hij hoopt dat het niet zover komt. “Het is bedoeld om een hogere coronavergoeding te krijgen. Wat we nu krijgen, is niet genoeg.” Witteman vindt het onverteerbaar dat woonboulevards en bouwmarkten nu volop klanten mogen ontvangen en de horeca niet. “We moeten het nu maar eens omdraaien.”

Boa’s
De Leidse horecaondernemers zijn niet bang voor hoge boetes als ze opengaan terwijl de lockdown nog bezig is. “We gaan proberen hier een mouw aan te passen in samenspraak met de boa’s en de lokale overheden”, vertelt Zock. Hij wordt aangevuld door zijn collega Witteman: “Dan moeten ze bij duizenden horecaondernemers langs om boetes op te leggen.” Dat ziet Witteman niet gebeuren.

Reactie wethouder
Wethouder Yvonne van Delft zegt in een reactie dat ze de actie van de horecaondernemers begrijpt. “Gezien de beroerde situatie van de horeca na maanden gedwongen sluiting, heb ik begrip voor deze actie. Ik hoop dat het kabinet en de horeca voor die tijd samen tot een oplossing komen; of meer compensatie van het verlies of een veilige manier van open gaan.”

Niet iedereen open
Overigens gaan niet alle Leidse horecaondernemers op 17 januari weer open. Er zijn er ook die zich daar niet comfortabel bij voelen en de opgelegde overheidsmaatregelen blijven naleven.

Economie Leiden Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×