Vorig jaar waren mensen welkom in de bibliotheek om hun brieven te schrijven voor de Amnesty International-actie, dit jaar gaat het coronaproof online. (Archieffoto: Gerry van Bakel).

Schrijfactie Amnesty International: 'Een kaartje kan echt het verschil maken'

Pen en papier, een woord van troost of een verzoek tot vrijlating. Dat zijn de wapens waarmee Amnesty International al bijna zestig jaar strijdt tegen onrecht. Op 10 december is het weer tijd voor de jaarlijkse schrijfactie. Iedereen kan meedoen. “Kleine moeite met vaak een groot resultaat”, zegt Liesbeth Zwartelé, voorzitter van Amnesty Leiden/Leiderdorp.

Normaal gesproken organiseert de Leidse afdeling van Amnesty International een brievenschrijfdag in de centrale bibliotheek in de Nieuwstraat. In 2020 is dat niet mogelijk, vanwege de anti-coronamaatregelen en de risico’s voor vrijwilligers en brievenschrijvers. Vandaar dat er is gekozen voor een online evenement op de Internationale Dag van de Mensenrechten, donderdag 10 december vanaf 16.30 uur tot 19.00 uur. Aanmelden kan via de website van Amnesty Leiden of via een mail aan amnestyleiden@gmail.com.

Vrij
Voorzitter Liesbeth Zwartelé zal de middag openen en daarna is er een gevarieerd programma met muziek, poëzie, spokenword-voordrachten, een pubquiz en een interview met de Leidse professor Egbert Meyer. Om iedereen te inspireren één of meerdere brieven te schrijven. Elk jaar worden er tien mensen wereldwijd uitgelicht, hun zaak wordt gepresenteerd, namen krijgen een gezicht en een verhaal. Daarbij de oproep een brief te schrijven aan de president van een land, een staatshoofd of de directeur van een gevangenis. Doel is mensen vrij te krijgen of omstandigheden waaronder zij gevangen zitten verbeteren.


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Caré Groenendijk en Liesbeth Zwartelé van Amnesty International Leiden-Leiderdorp over de jaarlijkse schrijfactie.

“Voordat ik bij Amnesty International betrokken raakte, twijfelde ik ook vaak wat mijn brief nu zou kunnen uitmaken”, zegt Zwartelé. “Maar die lawine aan kaarten en brieven kunnen echt een verschil maken. Het is een heel effectief drukmiddel. Er worden ook brieven en kaarten gestuurd aan gevangenen zelf om hen een hart onder de riem te steken en dat wordt ook heel erg op prijs gesteld.”

Meedoen
Dit jaar komt Amnesty International onder andere in actie voor Paing Phyo Min uit Myanmar. Hij is veroordeeld tot zes jaar cel omdat hij een gedicht schreef over het leger. Paing Phyo Min is een studentenleider en lid van een poëziegroep. De groep werd gearresteerd na hun comedy optreden, waarbij ze verkleed als soldaten grappen maakten over het leger.

Ook komt Amnesty in actie voor biologiestudenten Melike Balkan en Özgür Gür uit Turkije. Zij sloten zich aan bij een solidariteitsgroep voor lhbti’ers en tijdens een vreedzame actie gebruikten agenten buitensporig geweld en werden veel studenten gearresteerd. Melike en Özgür kunnen drie jaar celstraf krijgen voor hun LHBTI-activisme.

Meekijken met de livestream kan door vooraf aan te melden, stuur daarvoor een bericht naar amnestyleiden@gmail.com. Het programma begint om 16.30 uur. Meedoen met de schrijfactie kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door een compleet schrijfpakket op te halen bij de centrale bibliotheek in de Nieuwstraat of bij het Diaconaal Centrum De Bakkerij op de Oude Rijn 44 b.

Brievenbus
Op die laatste locatie kun je de geschreven brieven ook weer in de speciale Amnesty-brievenbus achterlaten. Zelf direct versturen naar het hoofdkwartier van Amnesty International in Amsterdam kan ook. Daarnaast is het ook mogelijk om via de website digitaal brieven te schrijven en te versturen. Op de website van Amnesty International zijn ook voorbeeldbrieven te vinden.

Naast de jaarlijkse brievenactie komt Amnesty International ook op andere momenten in actie. Zoals bij de actiedag Orange the World op 25 november tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. En ook op 5 mei, nationale bevrijdingsdag, is Amnesty te vinden op bijvoorbeeld de bevrijdingsmarkt in Leiden om aandacht te vragen voor schendingen van mensenrechten wereldwijd.

 

 

 

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×