(Foto: Robbert van Cleef).

Extreme Sinterklaasdrukte blijft uit in Leiden: ‘mensen komen meer gespreid’

Nog even snel iets kopen voor het heerlijke Sinterklaas-avondje. Veel mensen deden dat in Leiden, maar niet te veel. Uiteindelijk hoefde de gemeente geen extra maatregelen te nemen om de drukte te beperken. “Op de manier waarop we het nu hebben georganiseerd houden we het net onder controle”, aldus burgemeester Lenferink.

“Het was het drukste moment van de week”, zegt centrummanager Gijs Holla, “maar het was zeker niet te druk, dus dat is goed nieuws.” Zelfs op het piekmoment, tussen 14.00 uur en 15.00 uur, waren er niet te veel mensen in de winkelstraten. “Ik denk dat de mensen zich een beetje verspreid hebben over de week, en ik ben er trots op dat ze dat gedaan hebben.”

Leiden is één van de dichtst bebouwde steden van Nederland en dat maakt het reguleren van de bezoekersstromen tot een behoorlijke uitdaging. Een combinatie aan maatregelen zorgt ervoor dat er in Leiden nog net veilig gewinkeld kan worden. “Het scheelt dat we de markt verplaatst hebben”, zegt burgemeester Lenferink.

Toegang doseren
“Maar het belangrijkste is dat we van de smalste straatjes éénrichtingsverkeer hebben gemaakt”, legt Lenferink uit, “en als het echt te druk wordt gaan we op een aantal plekken de toegang doseren door hekken te plaatsen. Als er dan weer minder mensen zijn halen we die weer weg. Op die manier hoeven we ook geen winkels te sluiten.”

“Ik moet zeggen dat het gereguleerd druk was”, zegt Dagobert Schulp van de winkeliersvereniging Haarlemmerstraat. “We waren een beetje bang dat iedereen tegelijk zou komen, maar gelukkig zijn de Leidenaren zo verstandig geweest dat niet te doen. En als ze zien dat het druk is in de winkel blijven ze rustig even buiten wachten.”

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×