In mei werd een groot scherm voor het huis van Moerman aan het Rapenburg geplaatst zodat hij de herdenking van de Slag om de Residentie toch kon volgen. (Foto's Emile van Aelst).

Leidse WO II-veteraan Paul Moerman (104) overleden

De oudste Nederlandse veteraan van de Tweede Wereldoorlog, Paul Moerman, is vrijdagavond overleden. De in Leiden woonachtige veteraan werd de dag ervoor 104 jaar oud. Hij viel tijdens de Veteranendag altijd op omdat hij om zijn nek een kaart droeg met daarop de namen van zijn gesneuvelde kameraden.

Moerman woonde aan het Rapenburg en bezocht trouw ieder jaar de verschillende herdenkingen zoals de Slag om de Residentie. Afgelopen mei kon de veteraan vanwege corona zelf niet bij deze ceremonie aanwezig zijn en dus kwam de herdenking naar Moerman toe. Hij was er tachtig jaar geleden bij toen de Duitsers een verrassingsaanval op de vliegvelden rond Den Haag uitvoerden. Dankzij een livestream kon hij de ceremonie toch volgen.

Verschrikkingen op Ypenburg
Op 10 mei 1940 nam Moerman met het regiment Grenadiers deel aan de slag om Ypenburg. Het vliegveld werd heroverd op de Duitsers, maar met de capitulatie op 15 mei kwam het opnieuw in Duitse handen. De veteraan droomde tot het einde van zijn leven nog over de ‘verschrikkingen op Ypenburg’, vertelde hij afgelopen juni nog aan NOS.

Sinds de eerste Veteranendag in 2005 nam Moerman deel aan het defilé voor de koning in Den Haag. Vanwege zijn hoge leeftijd deed hij dat niet lopend, maar in een Amerikaanse jeep.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×