(Foto's Rob van Dullemen).

Lenferink plaatst laatste tand in 3D T. rex

De door Naturalis geproduceerde kopie van T. rex Trix is in de aanwezigheid van de Leidse burgemeester Henri Lenferink ceremonieel overhandigd aan Nagasaki, de Japanse zusterstad van Leiden. Het in zijn geheel ge-3D-printe skelet wordt daar vanaf volgend jaar tentoongesteld in het nieuwe Dinosaur Museum.

De replica staat symbool voor de vriendschap met Leiden en de samenwerking tussen het museum in Nagasaki en Naturalis. Zo kan het skelet ook daar het verhaal van het belang van wetenschappelijk onderzoek vertellen.

Plaatsen laatste tand
Lenferink mocht de laatste hand leggen aan de 3D-replica van T. rex Trix door de laatste tand te plaatsen. Hiermee is de exclusieve reconstructie, ruim twaalf meter lang en vier meter hoog, na ongeveer een jaar formeel voltooid. “Zelfs 9.000 kilometer van elkaar verwijderd voel ik een sterke band tussen onze steden. Deze T. rex verbindt ons meer dan ooit”, aldus Lenferink.

De ceremonie vond plaats onder toeziend oog van Tomihisa Taue, de burgemeester van Nagasaki, die het moment via een live verbinding bij kon bijwonen: “De inwoners van Nagasaki kijken uit naar de opening van het Dinosaur Museum in oktober volgend jaar. De replica van T. rex Trix staat voor ons symbool voor de continuering van onze vriendschap.”

Time-laps
“Het Dinolab team van Naturalis zal de komende weken werken aan de laatste aanpassingen van het frame”, verklaarde Peter Schalk, adjunct directeur van Naturalis. “Door middel van instructievideo’s en time-lapse opnames kunnen we aan onze collega’s in Japan demonstreren hoe het skelet in het nieuwe Dinosaur Museum van Nagasaki in elkaar gezet en tentoongesteld kan worden.” Tot en met 16 december wordt dit werk publiekelijk in de entreehal van Naturalis verricht.

De 3D-kopie maakt in maart 2021 de reis naar Japan en is vanaf oktober volgend jaar in het Nagasaki Dinosaur Museum te bewonderen.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×