In Leiderdorp zijn al de nodige engeltjes achter de ramen te vinden. (Foto: Protestantse Gemeente Leiderdorp).

Kerst in coronatijd: plaats een engeltje achter het raam

Waar begin dit jaar talloze beertjes achter de ramen verschenen door heel het land, roepen de Protestantse Gemeentes Leiderdorp en Leiden nu op om engeltjes achter de ramen te plaatsen. Op deze manier kan er nog steeds een gevoel van verbondenheid worden gecreëerd tijdens de kerstperiode.

Het simpele idee om een engeltje achter het raam of in de vensterbank te plaatsen, kan volgens de initiatiefnemers zorgen voor veel troost. “Elke keer als je een engeltje ziet, weet je dat de ander aan je denkt en een engel is voor jou, zoals jij dat voor anderen kunt zijn”, zegt dominee Hester Smits van de Protestantse Gemeente Leiderdorp.

Knutselen
Door corona kunnen veel kerstactiviteiten, zoals het kerstliederen zingen met elkaar, niet doorgaan. Het gemis van het samen kerst vieren kan groot zijn, vandaar dit initiatief. Er is gekozen voor engelen, omdat zij het symbool zijn van ongezien voor iemand klaar staan. Het initiatief is zeer toegankelijk, zoek een engeltje op tussen de kerstversiering en hang hem achter het raam. Kinderen kunnen ook zelf een engeltje tekenen of knutselen. Door heel Leiderdorp worden inmiddels al veel engeltjes gespot.

Ook vijf predikanten van de Protestantse Gemeente Leiden roepen op tot het plaatsen van engelen achter de ramen. Zij vragen de inwoners van Leiden om elke adventzondag een extra engeltje achter het raam te zetten. Zo vult Leiden zich op weg naar kerstmis langzamerhand met steeds meer engelen.

Engelenjacht
Kinderen kunnen nu op engelenjacht in plaats van op berenjacht, wat tijdens de eerste lockdown een populaire activiteit was. En ook  volwassenen kunnen tijdens een wandeling of fietstocht door Leiden van de engeltjes genieten.

Naast de engelenactie organiseert de Protestantse Gemeente Leiderdorp nog meer coronaproof activiteiten rondom de kerstperiode. De kerkdiensten op kerstavond 24 december en kerstochtend 25 december zijn online te volgen. Daarnaast gaat op 10 december de kerstpuzzel van start, waarbij puzzelaars tot en met 29 december dagelijks een puzzel opgestuurd krijgen. Aanmelden voor de Leiderdorpse Kerstpuzzel kan door te mailen naar: hmhielkema@casema.nl. Ook kunnen er vanaf 13 december tijdens openingstijden kerstwensen in de kerstbomen in de Dorpskerk en de Scheppingskerk worden gehangen.

Leiden Leiderdorp Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×