Impressie van het plein zoals het er uit gaat zien. (Afbeeldingen: Gemeente Leiderdorp).

Statendaalderplein Leiderdorp op de schop

Hoewel niet alle partijen in de Leiderdorpse raad staan te springen om nu 175.000 euro te steken in een tijdelijke herinrichting van het Statendaalderplein bij Winkelhof, gaat dat volgend jaar toch gebeuren. Dat bleek maandagavond tijdens de bespreking in het politiek forum. Op 14 december neemt de raad officieel het besluit. Voor de zomer moeten de werkzaamheden dan van start gaan.

De opknapbeurt is nodig omdat uitbreiding van het winkelcentrum in combinatie met woningbouw op de lange baan zijn geschoven vanwege de crisis. Een complete herinrichting van het plein maakte deel uit van die plannen. In de oude plannen zou Wereldhave de herinrichting van de omgeving helemaal betalen, maar dat kan nog wel vijf tot tien jaar duren. Zo lang wil de gemeente niet wachten.

Oppositiepartijen LPL en GroenLinks vinden het zonde van het geld en willen dat het college in elk geval eerst duidelijke financiële afspraken maakt met Wereldhave. De eigenaar van het winkelcentrum wil wel bijdragen, maar de hoogte van het bedrag is wel afhankelijk van de mate waarin er woningen gebouwd kunnen worden op en rond de plek waar vroeger het gemeentehuis stond.

De VVD en D66 vinden het voorliggende plan mooi en realistisch en ook het CDA en de ChristenUnie-SGP vinden het nodig om het plein nu aan te pakken. Dat geldt ook voor de PvdA. Wachten tot er nieuwe definitieve plannen zijn voor woningbouw duurt hen echt te lang. Het plein is op plekken verzakt en kan ook wel een groene duurzaamheidsbeurt gebruiken.

Dat is ook wat wethouder Willem Joosten de tegenstanders voorhield. Woningbouw kan nog vele jaren duren en de opknapbeurt is nu daarom verstandig. “Het achterstallig onderhoud is nu zo zichtbaar dat actie geboden is. Daar heeft u als raad ook om gevraagd. Er wordt bovendien gekozen voor de goedkoopste optie.” Dat Wereldhave later niet alsnog over de brug komt, is iets waar Joosten niet bang voor is. “Er zijn afspraken gemaakt en het het gaat daarbij ook echt om substantiële bedragen. En dan heb ik het niet over 10.000 euro.”

Onder meer CDA en ChristenUnie-SGP vroegen wel om ook meteen het fietsparkeren en de bestaande fietsroutes mee te nemen als het plein op de schop gaat. Ook zou er een fietsverbod tijdens de zaterdagmarkt moeten komen. “Zo’n verbod is er nu ook al”, wist wethouder Joosten. “Fietsen mag daar niet. We kunnen dat misschien wel duidelijker maken door borden neer te zetten.”

Impressies van het Statendaalderplein zoals het er na de opknapbeurt uit gaat zien.

 

Leiderdorp Politiek Statendaalderplein


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×