Het gemeentebestuur van Voorschoten. (Archieffoto: Lieuwe van Slooten).

Burgemeester Aptroot over multifunctionele accommodatie: 'Brevet van onvermogen als we nu geen besluit nemen'

Het gemeentebestuur van Voorschoten wil dat de gemeenteraad donderdag de knoop doorhakt over de multifunctionele culturele accommodatie. De wens om alle culturele instellingen op een centrale plek onder te brengen, is er al jaren. Meerdere onderzoeken gingen er aan vooraf, maar nog altijd is er geen besluit genomen. “Het begint mij te ergeren”, zegt waarnemend burgemeester Charlie Aptroot geïrriteerd.

In de nieuwe multifunctionele accommodatie komen de bibliotheek, het filmtheater en andere culturele instellingen onder hetzelfde dak. Het voorstel van het gemeentebestuur is om daarvoor het gebouw van de bibliotheek aan de Wijngaardenlaan iets te verbouwen. Het idee om van de Kruispuntkerk aan de Schoolstraat een multifunctionele accommodatie te maken bleek te duur.

De discussie over het onderbrengen van alle culturele instellingen onder een dak speelt in Voorschoten al twintig jaar. Meerdere plannen wisten de eindstreep niet te halen. Geld was vaak de spelbreker en ook nu spelen de kosten een rol in de keuze voor de bibliotheek ten faveure van de Kruispuntkerk.

Cultuurfabriek
Het gemeentebestuur stelt voor om de bibliotheek om te vormen tot multifunctionele accommodatie. Donderdag staat het voorstel op de agenda van de gemeenteraad, maar of er genoeg steun zal zijn, is onzeker. Dat zorgt voor enige spanning bij de waarnemend burgemeester. “Pauline Bouvy zei tijdens haar vertrek: ‘We moeten besluiten gaan nemen en niet uitstellen’. Dat geldt ook hiervoor”, aldus Aptroot.

Toch is uitstel wel degelijk iets dat speelt bij politieke partijen en betrokken organisaties. Zo voelt de Voorschotense Cultuurfabriek, waaronder meer dan 35 culturele organisaties vallen, zich niet gehoord bij de plannen. De Cultuurfabriek is zelf gehuisvest in de Kruispuntkerk en was enthousiast over de plannen om die locatie om te vormen tot multifunctionele accommodatie. “Maar het gemeentebestuur wilde niet wachten op de uitwerking van de plannen”, zei Maria Huijts namens de Cultuurfabriek eerder tegen Sleutelstad.

VVD
Bij een aantal oppositiepartijen viel het voorstel van het gemeentebestuur ook verkeerd. Zij verweten het college van burgemeester en wethouders vorige week in een open brief dat er geen onderzoek is gedaan naar de mogelijkheid om andere kostendragers te vinden voor de variant van de Kruispuntkerk.

Tijdens de commissievergadering van afgelopen donderdag gaf coalitiepartij VVD aan nog niet klaar te zijn voor een besluit. “Het gaat nu over de locatie, maar we hebben nog niet voldoende gesproken over wat we precies willen met de Multifunctionele Accommodatie”, zei raadslid Sjoerd van den Dool. Zoals het er nu naar uit ziet, steunen alleen D66, GroenLinks en SP het huidige voorstel.

Brevet
Het zorgt voor wrevel bij het gemeentebestuur. Zij willen echt dat er donderdag een beslissing valt: “Het is een brevet van onvermogen als we geen besluit nemen. Want, als we het nu niet kunnen, dan kunnen we het over 25 jaar ook niet. Ondertussen zijn we al tonnen kwijt aan onderzoeken. Dat ergert mij”, aldus Aptroot.

Cultuur Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×