Wijkbewoners voeren actie tegen de in hun ogen extreme hoogbouw in de Mors. (Foto's: Chris de Waard).

Verlicht protest tegen woontorens Vondelkwartier

Actiecomité ‘SOS Mors’ heeft vrijdagavond een protestactie uitgevoerd tegen de komst van grote woontorens in het Vondelkwartier. Twee krachtige lichtbundels gaven symbolisch de beoogde hoogte van de hoogbouw aan, die tot 70 meter hoog gaat worden als het aan het gemeentebestuur ligt.

De gemeente is van plan om vier woontorens te plaatsen op de Plesmanlaan en het Vondelkwartier. De hoogste flat gaat 70 meter hoog worden en dit is hoger dan alle andere gebouwen in de wijk. Uit een eerder uitgevoerde enquête onder de buurtbewoners bleek dat 75 procent zich zorgen maakte over de hoogte van de geplande nieuwbouw.


In Nieuws071 deed Chris de Waard live verslag vanaf locatie

Om het probleem duidelijk te maken aan de gemeente werd er dus op een coronaproof manier een protestactie uitgevoerd, onder de noemer ‘operatie kerstster’. Met twee enorme lichtbundels werd de hoogte van de hoogste woontoren getoond. Vanuit huis was er een grote publieke belangstelling. Er werden, door de hele stad, massaal foto’s van de lichtbundels gemaakt en gedeeld.

Straatbeeld
“Het gaat er niet zozeer om dat we geen nieuwe mensen in de wijk willen hebben, maar de hoogte van de woontorens is gewoon echt een probleem. De huidige bewoners zien liever niet dat het straatbeeld verandert door de komst van enorme blokken steen”, zegt Bart Hendriks, initiatiefnemer van actiecomité ‘SOS Mors’, in Nieuws071.

Een alternatief plan heeft het actiecomité al ingestuurd om te laten zien dat het ook op een andere manier kan. Dit plan bevat onder andere een idee voor meer groen voor de huidige en de nieuwe bewoners. Met een idee voor verlenging van park Kweeklust als groene long in de wijk. Ook ziet het actiecomité graag een andere positionering en indeling van de kavels.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×