Roeiers Mark Slats (links) en Kai Wiedmer voor de start van de Talisker Whisky Atlantic Challenge 2020 van de Canarische eilanden naar de Caribische eilanden. (Foto: Bea Palant).

Vijfduizend kilometer roeien over oceaan om geld op te halen voor kankeronderzoek

Niemand verdient het om kanker te krijgen, en kinderen nog wel het minst. Dat is de motivatie van roeiers Mark Slats en Kai Wiedmer om de komende maand de Atlantische oceaan over te roeien. Dag en nacht, omringd door huizenhoge golven. Daarmee willen ze geld inzamelen voor het goede doel. De teller staat op ruim 11.000 euro, maar de lat ligt hoger.

Slats en Wiedmer hebben grote ambities neergelegd bij hun deelname aan de Talisker Whisky Atlantic Challenge 2020. Afgelopen zaterdag, 12 december, zijn ze van start gegaan in San Sebastian op La Gomera, een van de Canarische eilanden. Op weg naar het Caribisch gebied waar ze Nelson’s Dockyard English Harbour in Antigua willen bereiken in zo’n dertig dagen tijd. Het record voor een tweemansboot staat op 37 dagen en daar willen ze een flinke hap uit nemen. Daarnaast is het de bedoeling dat de mannen met hun roeitocht 65.000 euro ophalen voor de Maarten van der Weijden Foundation.

Er is nog een flinke weg te gaan voor zowel Slats als Wiedmer op de oceaan als voor de sponsoractie. Woordvoerder Susan van Haastert van Mark Slats Adventures moet helaas constateren dat het coronavirus wel wat roet in het eten gooit. “We hebben een roeichallenge opgezet en het idee is dat mensen als het ware meeroeien met Mark en Kai. Dat kan nog steeds, zolang als de race duurt. Je kunt je daarvoor aanmelden via de website. Maar mensen kunnen ook andere sponsoracties opzetten of gewoon doneren. Alles is welkom.”

Maria
Slats en Wiedmer zijn al anderhalf jaar bezig met de voorbereiding van deze barre overtocht. Voor Slats is het niet de eerste keer dat hij meedoet aan deze Challenge, in 2017 deed hij mee in een solo-boot en verpulverde toen dat record met 19 dagen. Dit keer zitten ze met zijn tweeën in de boot. Maar dat betekent niet dat ze zomaar twee keer zo hard gaan.  Susan van Haastert volgt de race op de voet. “Ze liggen nu op kop en laten zelfs de viermansboten achter zich. Ze willen graag in 30 dagen de oversteek maken, maar dat hangt van zoveel factoren af. Als het een paar dagen tegenzit met de wind bijvoorbeeld.”

Voor deze race heeft Mark Slats zelf een boot gebouwd. De naam van de boot is Maria, vernoemd naar de moeder van Slats die in maart van dit jaar overleed aan kanker. Voor Slats en Wiedmer een extra reden de Maarten van der Weijden Foundation te kiezen als hun goede doel. De race volgen kan via de site van de Challenge of de Facebookpagina van Mark Slats en ook op Instagram: @markslatsofficial.

Maatschappij Sport Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×