Het Leids Mediafonds ondersteunt journalistieke producties in Leiden en omgeving. (Foto: Chris de Waard).

Leids Mediafonds subsidieert journalistieke projecten van studenten

In samenwerking met de Universiteit Leiden en de Hogeschool Leiden introduceert het Leids Mediafonds (LMF) in 2021 een studentenregeling. Jaarlijks wordt 5.000 euro beschikbaar gesteld om tien journalistieke projecten van Leidse studenten journalistiek en (wetenschaps)communicatie te ondersteunen. Zo wordt nieuw journalistiek talent gestimuleerd. Door de introductie van de aparte regeling hoeven de projecten die studenten indienen niet te concurreren met ideeƫn van ervaren journalisten.

De studenten kunnen tijdens de gewone voor- en najaarsronde van het LMF een beroep doen op deze aparte regeling binnen het Leids Mediafonds. Er is per aanvraag 500 euro beschikbaar. “Dat betekent dat we per ronde vijf aanvragen van studenten kunnen worden goedkeuren”, zegt voorzitter Bob Nieman van het LMF. “We hebben dit bedacht, nadat we
een stroom aanvragen van studenten ontvingen bij de oktoberronde van dit jaar. Het past heel goed bij onze doelstelling om de lokale journalistiek te stimuleren, verdieping te zoeken en nieuw talent aan te wakkeren.”

Die stroom aanvragen werd veroorzaakt door de samenwerking die Sleutelstad heeft met de opleiding Journalistiek & Nieuwe Media van de Universiteit Leiden. Elf groepjes van elk vier studenten werken de laatste maanden van dit jaar aan evenzoveel grotere projecten. Drie aanvragen zijn afgelopen oktoberĀ gehonoreerd. Na een jaar kijkt het Leids Mediafonds wat de resultaten van de studentenregeling zijn.

Mediapartner
Het Leids Mediafonds beoordeelt inzendingen van studenten op journalistieke aanpak, diepgang, actualiteit en de relatie met Leiden en de Leidse regio. Daarbij gaat het mediafonds vooral op het journalistieke gehalte van het project letten. De voorstellen die het beste scoren, worden gehonoreerd.

De studenten moeten voor hun project ook een mediapartner vinden, die de productie zal publiceren. De subsidie wordt uitbetaald, zodra publicatie heeft plaatsgevonden. Een begroting hoeven de studenten niet in te dienen. Docenten van de universiteit en de hogeschool zullen de studenten coachen, zowel bij de aanvraag als bij de realisatie van de productie.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×