Een vaccinonderzoeker in actie bij Janssen Vaccines in Leiden (foto: PR)

Nieuws uit de VS: Leids coronavaccin in stroomversnelling

Het is goed mogelijk dat het vaccin van het Leidse bedrijf Janssen Vaccines eind februari al in de VS wordt goedgekeurd. De massale test met proefpersonen verloopt voorspoedig. En het besef groeit dat dit vaccin een troef kan worden, omdat je er maar één dosis van nodig hebt.

Dat blijkt uit berichten in Amerikaanse media. De autoriteiten daar melden een mijlpaal in het vaccinonderzoek en zeggen al begin januari eerste resultaten van de proefvaccinatie te verwachten. Volgens het moederbedrijf van de vaccinmakers, Johnson & Johnson, is bij gunstige resultaten een definitieve goedkeuringsaanvraag in februari te verwachten. Ook Nederland zou dan vanaf eind maart al van dit vaccin kunnen profiteren.

Snel opschalen
Het nieuws werd maandag gemeld op een persconferentie van de organisatie Warp Speed, die de ontwikkeling en verspreiding van coronavaccins in de VS ondersteunt. Aanleiding was de start van de inentingen met het eerste vaccin, van Pfizer/BioNTech. Europa verwacht het eind december goed te keuren en kan dan in januari met inentingen starten. Maar met dit ‘diepvriesvaccin’ kan voorlopig slechts een klein deel van de bevolking een prik tegen corona krijgen.

Daarom was er ook aandacht voor de ontwikkeling van andere vaccins. Volgens de website Politico was er daarbij speciale aandacht voor de in Leiden ontwikkelde coronaprik van Janssen. Dit is voorlopig het enige vaccin waarbij één prik al genoeg is. “Dus kan het echt snel opgeschaald worden”, legde woordvoerder Moncef Slaoui van Warp Speed uit.

40.000 is genoeg
Het echte nieuws is dat deze week de laatste proefpersoon bij de internationale teststudie met het Leidse vaccin een prik gaat krijgen. Deze mijlpaal komt een stuk eerder dan verwacht. De reden van die versnelling is simpel, al zit er wel een tragisch randje aan.

Oorspronkelijk waren voor deze klinische ‘fase 3-studie’ 60.000 proefpersonen nodig. Maar omdat het coronavirus in de VS zo massaal om zich heen grijpt, is de kans om besmet te raken zó sterk gestegen dat een aantal van 40.000 proefpersonen al genoeg ontmoetingen met het virus oplevert om de werking van het vaccin straks aan te tonen. En dat aantal van 40 duizend wordt dezer dagen dus bereikt.

Januari
Volgens woordvoerder Slaoui van Warp Speed kunnen de eerste resultaten van het Janssen-vaccin begin januari verwacht worden. De spoedprocedure voor goedkeuring door medicijnenautoriteit FDA zou dan eind januari kunnen starten.

Johnson & Johnson hanteert zelf een iets voorzichtiger tijdschema. Tegen Statnews zei het bedrijf dat tussen interim-resultaten van de vaccinatieproef tegen ‘eind januari’ beschikbaar komen. En als het vaccine inderdaad effectief en veilig blijkt, kan ‘in februari’ goedkeuring door de FDA aangevraagd worden.

Als dit tijdschema gehaald wordt, kan ook Nederland vóór 1 april op het Janssen-vaccin rekenen. Ons land heeft er een ’basislevering’ van 7,8 miljoen doses van besteld, plus mogelijk een tweede levering van dezelfde omvang. En omdat één prik al genoeg bescherming lijkt te bieden, zou met de eerste levering al een zeer groot deel van de Nederlandse bevolking geholpen kunnen worden. Dat klinkt als licht aan het eind van de tunnel van deze pandemie.

Dit bericht past binnen het project “De coronamarathon” dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds

Leiden Maatschappij Science Coronacrisis De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×