Het kerstdorp van Piet Overdijk vraagt maandenlange voorbereiding. (Foto's: Gerry van Bakel).

Bouw Leids kerstdorp begon al in de zomer

De huiskamer van Piet Overdijk is behoorlijk volgebouwd. Van woningnood kan hier geen sprake zijn. Drie kanten van de kamer zijn volgepakt met kersthuizen. Overal staan poppetjes, boompjes, bankjes en andere accessoires. Er is een treintje, een kabelbaan en een ijsbaantje.

Al in augustus begon Piet met de bouw van zijn ‘dorp’, dat je door de omvang wellicht beter een stad kunt noemen. Je ziet er bekende gebouwen tussen zoals het stadhuis van Gouda en een Zaanse molen. Een andere molen, die lijkt op de houtzaagmolen van Noordman ‘de Heesterboom’ ,geeft een Leids tintje aan het geheel. Verder zijn het vooral huisjes uit Zwitserland, Italië en Duitsland die de kamer sieren.

De verzameling huisjes is een werk van jaren. Begonnen in de tijd dat de vrouw van Piet nog leefde. “Ze was op 5 december jarig en dan kocht ik altijd een kersthuisje voor haar, en van het geld dat ze voor haar verjaardag kreeg, kocht ze ook een huisje. Zo is het langzaam gegroeid.” Vroeger werd het dorp ook pas na Sinterklaas opgebouwd. Maar dit jaar is Piet al vroeg begonnen. “Anders red ik het niet.”

Driekoningen
De kerstspullen staan boven in een kamertje. Sinds Piet last heeft van de ziekte van Parkinson gebruikt hij een stoellift om de trap op te gaan. “Ik kan steeds twee doosjes tegelijk meenemen. Meestal werk ik er ’s ochtends een uurtje aan en ’s middags nog een uurtje.” Na Driekoningen mag het kerstdorp nog een week blijven staan, maar dan moet alles weer netjes terug in de dozen. “Nee, ik ga het allemaal niet het hele jaar laten staan.”

 

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×