Tijdens een protestactie maakte de groep middels grote lichtbundels duidelijk hoe hoog de torens zouden worden. (Foto: Chris de Waard).

Raad stemt in met komst woontorens Vondelkwartier: 'We zijn enorm teleurgesteld'

“De mooie woorden worden niet in daden omgezet en dat is teleurstellend.” Zo luidt de eerste reactie van actiecomité ‘SOS Mors‘ op de vaststelling van het Ontwikkelperspectief De Mors en de Gebiedsvisie Vondelkwartier, gisteravond in de raad. Een grote meerderheid stemde voor het plan, waartoe onder meer de bouw van vier woontorens behoort. Eén van die woontorens wordt 70 meter hoog.

Het actiecomité kwam met een alternatief plan, maar hier heeft het gemeentebestuur niets mee gedaan. Dat concludeert Bart Hendriks van actiecomité ‘SOS Mors’, nadat de raad dinsdag avond een besluit nam over het voorgenomen plan. Hendriks vindt het jammer dat het alternatieve plan geen kans heeft gekregen. “Ons plan wordt omarmd door de buurt. Nieuwe bewoners zijn hier welkom. Maar er is niet met ons gesproken over dit alternatief.”

Nieuws071-presentator Jaap van Sandijk sprak met Bart Hendriks van SOS Mors over het door de raad aangenomen plan dat voorziet in vier woontorens in het Vondelkwartier.

Participatie
Verschillende raadsleden complimenteerden het actiecomité dinsdagavond met het alternatieve plan en ook wethouder Fleur Spijker bedankte de wijk voor hun inzet. “Maar aan die mooie woorden heeft de buurt niet veel,” zegt Hendriks. “Het woord participatie is vaak gevallen deze avond. Maar van echte participatie was geen sprake. We hebben amper de tijd gehad om iets in te dienen en er wordt niet geluisterd. We vinden dat de gemeente misbruik heeft gemaakt van de corona-situatie. Als actiecomité hebben we ons juist altijd heel constructief opgesteld richting de gemeente. Waar veel wijkverenigingen tegen het bestuur ingaan, willen wij juist samenwerken.” Met name van D66 had Hendriks meer verwacht. “Die partij heeft de mond vol van luisteren naar de burgers.”

Over de moties die zijn ingediend en goedgekeurd heeft Hendriks niet zoveel te zeggen. “Er is nu gestemd over groen dat niets toevoegt aan de wijk en geen ontmoetingsruimte creëert voor oude en nieuwe bewoners. Heel iets anders dan wij hadden voorgesteld.”

Protestactie
Om op een coronavriendelijke manier duidelijk te maken welke gevolgen een zeventig meter hoge toren in de wijk heeft, hield het comité vrijdag een protestactie. Twee krachtige lichtbundels gaven symbolisch de beoogde bouwhoogte aan. “Het gaat er niet zozeer om dat we geen nieuwe mensen in de wijk willen hebben, maar de hoogte van de woontorens is wel echt een probleem. De huidige bewoners zien hun uitzicht compleet verstenen”, zei Henkdriks daarover in Nieuws071.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×